Care a fost ultimul loc de pe Pământ POPULAT cu oameni? Azi e o țară mică și CIVILIZATĂ
Pământul a fost pentru o lungă perioadă de timp o enigmă nedescifrată. Multe teritorii care sunt acum populate, au fost la un moment dat zone virgine, în care nu călcase picior de om. Așa este și cazul Islandei, care reprezintă ultimul teritoriu populat de pe planetă.
O vorbă din popor spune: lasă ce e mai bun la final. Cel puțin așa le place islandezilor să creadă despre ei. Acestă țară nordică este cunoscută ca una dintre cele mai tinere mase terestre de pe planetă și a fost unul dintre ultimele locuri de pe Pământ unde s-au așezat oameni. Acest eveniment a avut loc în mod surprinzător, în urmă cu peste 1.100 de ani, când vikingii din Norvegia au descoperit Islanda din… întâmplare.
Cine a descoperit Islanda?
Potrivit datelor istorice norvegianul Ingólfur Arnarson a fost primul localnic (colonist, ocupant) al Islandei, în Reykjavík, în anul 870. Ulterior, în zonă au venit mai multe familii însoțite de servitori și sclavi, o parte din ei fiind celți sau picți din Scoția și Irlanda.
Unele scrieri istorice susțin că o parte dintre călugării irlandezi ar fi trăit în Islanda înainte de apariția vikingilor, însă nu s-a descoperit nicio dovadă arheologică în acest sens.
Curiozități despre Islanda
- Peste 60% din populația islandeză locuiește în capitala Reykjavik;
- Islanda a fost ultimul loc de pe Pământ populat de oameni;
- Foarte mulți islandezi cred încă în elfi și troli;
- Islanda este membru NATO deși nu are armată.
- În Islanda se poate înota în aer liber, în izvoarele termale, pe tot parcursul anului;
- Islanda este una dintre cele mai ecologice țări din lume;
- În Islanda, oamenii nu poartă nume de familie și se folosește patronimicul (nume pe care îl poartă -după tată- toți membrii unei familii). Astfel, pentru un fiu se folosește sufixul „son”, iar pentru o fiică se folosește sufixul „dottir”.
- Islanda are cele mai lungi săptămâni de muncă din Europa;
- Până în anul 1989 berea a fost interzisă;
- Aproximativ 11% din teritoriul Islandei este acoperit de ghețari;
- Islanda are o populație de doar 358.050 de oameni. Densitatea este de 3,1 locuitori pe kilometru pătrat. Teritoriul său se întinde pe 103.004 kilometri pătrați;
- Unul din 10 islandezi va publica o carte, în decursul vieții;
- În Islanda nu există țânțari;
- Culorile naționale ale Islandei sunt roșu, alb și albastru. Cele trei culori apar și pe steagul țării și reprezintă elementele din care este alcătuit teritoriul. Incendiile vulcanice sunt reprezentate de culoarea roșie, albul pentru zăpadă și gheață și albastru pentru ocean.
Foto: Pexels.com