Care ar fi prețul benzinei dacă statul n-ar opri taxe și accize?

16.06.2022
Care ar fi prețul benzinei dacă statul n-ar opri taxe și accize?

Anul 2022 a venit cu ample scumpiri pentru șoferii din România. Astfel, prețul benzinei și al motorinei a depășit pragul de 9 lei la pompă. În țara noastră, până la 60% din prețul litrului de carburant comercializat la pompă reprezintă taxe și accize plătite către statul român, în timp ce restul de 40 de procente ajung la distribuitor și la producător.

Principalii jucători de pe piața românească a carburanților – OMV-Petrom, Rompetrol și Lukoil – stabilesc prețul final de la pompă în funcție de costurile pentru achiziționarea, pentru prelucrarea sau pentru transportul petrolului. La aceste prețuri se adăugă însă accizele pe care le impune statul român și taxa pe valoare adăugată (TVA), care în prezent este de 19% și care se aplică inclusiv accizei.

În doi ani, prețul s-a dublat

La data de 28 septembrie 2020, prețul la pompele de carburabt din România pentru un litru de benzină era 4,43 lei și 4,29 lei pentru un litru de motorină, După doi ani de pandemie, prețul s-a dublat, depășind astăzi valoarea de 9 lei, mii de români făcând proteste în întreaga țară.

Am da doar jumătate fără taxe și accize

Un studiu efectuat de trei profesori universitari din București și Cluj și citat de ziare.com arată cât ar fi costat în aprilie 2022 prețul carburanților fără taxe și accize.

„Taxele şi accizele aplicate producţiei, distribuţiei şi comercializării carburanţilor în România sunt responsabile pentru o parte însemnată a preţului plătit de consumatorii finali. Acciza pentru benzină este de 2.458,10 lei/tonă (1,89 lei/litru), iar acciza pentru motorină este de 2.052,89 lei/tonă (1,73 lei/litru). În data de 25 aprilie 2022, un litru de benzină costa „la pompă”, în medie, 7,84 lei, iar motorina 8,72 lei.

Fără TVA şi fără accize, litrul de benzină ar fi costat 4,7 lei, iar cel de motorină 5,6 lei. Rezultă că nu mai puţin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat în contul TVA şi al accizelor”, arată studiul.

Curiozități despre combustibili:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot