Care au fost cele mai ample funeralii din istorie? După sicriul cui au mers două milioane de oameni?

15.01.2021
Care au fost cele mai ample funeralii din istorie? După sicriul cui au mers două milioane de oameni?

Victor Marie Hugo (26 februarie 1802 – 22 mai 1885) a fost un poet, romancier și dramaturg francez al mișcării romantice. De asemenea, gigantul literaturii franceze, a fost și un om activ politic. El a declarat că Louis Napoleon este un trădător atunci când acesta din urmă a preluat puterea completă în 1851.

Ulterior, și-a impus autoexilul pe Insulele Canalului din provincia Guernsey, unde a scris unele dintre cele mai bune lucrări ale sale, inclusiv Les Misérables. După căderea lui Napoleon, s-a întors în Franța, unde a fost ales în Adunarea Națională și Senat.

El a fost la Paris în timpul asediului armatei prusace în 1870, mâncând animale oferite de grădina zoologică din Paris. Pe măsură ce asediul a continuat, iar mâncarea a devenit din ce în ce mai puțină, el a scris în jurnalul său că a fost redus la „mâncarea necunoscutului”.

Tinerețea lui Victor Hugo

Victor-Marie Hugo s-a născut la Besançon, Franța, părinții săi fiind Sophie Trébuche și Joseph-Léopold-Sigisbert Hugo. Tatăl său a fost ofițer militar care a servit mai târziu ca general sub Napoleon.

Hugo a studiat dreptul între 1815 și 1818, deși nu s-a angajat niciodată în practica juridică. Încurajat de mama sa, Hugo a început o carieră în literatură. A fondat „Conservateur Litteraire”, un jurnal în care și-a publicat propria poezie și opera prietenilor, potrivit sursei Biography.

Mama sa a murit în 1821. În același an, Hugo s-a căsătorit cu Adèle Foucher și a publicat prima sa carte de poezie, Odes et poésies diverses. Primul său roman a fost publicat în 1823, urmat de o serie de piese.

În 1831, a publicat una dintre cele mai durabile lucrări ale sale, „Notre-Dame de Paris”. Amplasat în perioada medievală, romanul prezintă o critică dură a societății care îl degradează și îl evită pe cocoșatul, Quasimodo. Aceasta a fost cea mai celebrată lucrare a lui Hugo până în prezent și a pregătit calea pentru scrierea sa politică ulterioară.

Cele mai ample funeralii din istorie

A murit la Paris, la 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani din cauza unei pneumonii severe. Peste două milioane de oameni și-au prezentat cortegiul funerar, cea mai mare mulțime adunată vreodată în Franța pentru înmormântarea unei persoane publice. El a fost venerat nu numai ca o figură falnică în literatură, ci a fost un om de stat care a modelat a treia republică și democrația din Franța. Patruzeci de mii de oameni au așteptat peste noapte pentru a obține un loc bun pentru a-l vedea.

Șase discursuri au fost pronunțate în fața catafalcului. Împarte o criptă în Pantheon cu Alexandre Dumas și Émile Zola. Majoritatea orașelor franceze mari au o stradă numită după el.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot