Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au captat atenția oamenilor peste tot în lume. De la judecata lui Socrate la procesele de la Nürnberg, cazurile decise de tribunale au avut un impact profund asupra istoriei omenirii.
1. Sinodul Cadaverului. Acesta este unul dintre cele mai bizare și infame procese din istorie. Secolele al IX-lea și al X-lea au fost vremuri tulburi pentru Biserica Catolică, nu mai puțin de 20 de persoane devenind Papă în aproximativ 90 de ani. În 897 d. Hr., Papa Formosus, sau mai degrabă, cadavrul său, a fost victima tulburărilor politice ale Bisericii. După ce a fost inițial condamnat și numit trădător de către Papa Ioan al VIII-lea, a fost mai târziu absolvit de Papa Marinus I. Succesorul său, Papa Ștefan al VI-lea, a crezut că Formosus este într-adevăr un trădător și a decis să fie exhumat cadavrul pentru a fi judecat.
Conform tradiției, trupul era îmbrăcat în haine papale de ceremonie, iar lui Formosus i s-a desemnat chiar un diacon (un membru de rang inferior al Bisericii) pentru a-l apăra în instanță împotriva acuzației de mărturie mincinoasă. Desigur, Ștefan al VI-lea nu a fost convins de apărarea diaconului și l-a declarat vinovat pe Formosus, ordonând reîngroparea lui. Ulterior, s-a răzgândit și a hotărât să fie scos din nou cadavrul și să fie aruncat în râul Tibru.
2. Procesul cocoșului din Basel. În acest oraș din Elveția un cocoș a fost judecat în anul 1474 pentru o faptă ciudată. Cocoșul ar fi comis, în cuvintele acuzării, „crima odioasă și nefirească de a depune un ou”. S-ar putea să vă întrebați de ce a fost o problemă atât de mare, în afară de faptul că a fost un eveniment ciudat. Ei bine, populația locală credea că un ou provenit dintr-un cocoș ar putea fi folosit în vrăjitorie sau, mai rău, să eclozeze într-o cockatrice, o creatură biblică, o șopârlă înaripată, cu două picioare, cu cap de cocoș, care se spunea că poate ucide un om doar privindu-l. Vestea a creat panică în rândul comunității locale, astfel că autoritățile au judecat cocoșul și l-au condamnat la moarte prin incendiere. Sentința a fost pusă în aplicare în cadrul unei ceremonii publice pentru a liniști lumea.
3. Judecata vrăjitoarelor din Salem. Procesele vrăjitoarelor din Salem, Massachusetts, între anii 1692 și 1693, a rămas în istorie și prin criza de isterie din rândul oamenilor împotriva unor femei și bărbați acuzați de lucru cu Diavolul. Procesele au fost conduse de magistrați și instanțe locale și sute de persoane au fost acuzate și judecate pentru vrăjitorie, dintre care aproximativ 80% erau femei. Autoritățile judiciare au condamnat la moarte în total 14 femei și 5 bărbați. La doar câțiva ani de la încheierea proceselor, instanțele au început să recunoască erorile comise, iar condamnările au fost anulate 9 ani mai târziu.
4. Procesul statuii lui Theagenes din Thasos. Bărbatul a fost un atlet în Grecia Antică. Acesta era foarte priceput la box, alergare și pankration, o formă de luptă obișnuită pentru acea vreme. Theagenes și-a arătat abilitățile la Jocurile Olimpice, iar oamenii i-au ridicat o statuie de bronz după moartea sa. Unul dintre adversarii pe care i-a învins venea în fiecare zi și lua la bătaie statuia pentru a se răzbuna, însă la un moment dat aceasta a căzut peste bărbat și l-a omorât.
Fiii săi au fost foarte supărați și au dat statuia în judecată. Potrivit datelor istorice, în Grecia Antică exista o instanță specială pentru a judeca astfel de procese. Statuia lui Theagenes a fost găsită vinovată și aruncată în ocean ca pedeapsă.
5. Procesul lui Jean De Carrouges și Jacques Le Gris din 1386. Acesta a fost ultimul proces din Franța judecat prin luptă. Practic, ambele părți implicate se duelau până când o persoană murea, considerând astfel că pedeapsa a venit de la Dumnezeu. Procesul a început când Sir Jean De Carrouges l-a acuzat pe fostul său prieten Sir Jacques le Gris că i-a violat soția, doamna Marguerite.
După luni de deliberări, Parlamentul a decis ca procesul să fie judecat prin luptă. Ca atare, în cazul în care Sir Jean l-ar pierde, soția lui va fi, de asemenea, executată pentru mărturie mincinoasă, deoarece ea a fost prima care l-a acuzat pe Sir Jacques de viol. S-a spus că la duel au participat mii de oameni, inclusiv regele însuși și alți membri ai familiei regale. Totul s-a încheiat cu moartea lui Le Gris, ceea ce a însemnat că De Carrouges și Marguerite au fost declarați nevinovați de sperjur, potrivit worldatlas.com.
Foto: worldatlas.com