Care au fost ultimele cuvinte ale Iuliei Hașdeu pentru tatăl său Bogdan Petriceicu Hașdeu?

11.09.2020
Care au fost ultimele cuvinte ale Iuliei Hașdeu pentru tatăl său Bogdan Petriceicu Hașdeu?

Savantul și scriitorul român Bogdan Petriceicu Hașdeu a fost un tată mândru de fetița lui. Iulia Hașdeu a fost unul dintre puținii copii de pe planetă supradotați, cu o inteligență aparte. Fata vorbea limba franceză la vârsta de 2 ani, la 4 ani începuse deja să scrie, iar la vârsta de 7 ani crea nuvele.

Din nefericire, Iulia Hașdeu a murit înainte să împlinească vârsta de 18 ani. Chiar și așa, domnișoara Hașdeu a lăsat în urma ei câteva poeme, scrise în timpul vieții, restul creațiilor fiind făcute publice de tatăl ei după trecerea în neființă.

Iulia Hașdeu s-a născut pe data de 14 noiembrie 1869 și a murit la 29 septembrie 1888, fiind răpusă de tuberculoză. La vârsta de 16 ani, Iulia era prima româncă care ajungea la Universitatea Sorbona, unde dorea să obțină licența în filozofie la Facultatea de Litere. Fetița minune a reușit să își uimească profesorii și încânta la orele de canto și de pictură.

Primul ei volum de poezii, Bourgeons d’Avril, scris în 1887, apare doi ani mai târziu, sub pseudonimul Camille Armand în volumul Œuvres posthumes. La 11 ani scrisese deja o piesă de teatru, tragedie în trei acte numită „Dama de circ“, cu care și-a uimit părinții și profesorii.

Bogdan Petriceicu Hașdeu s-a orientat către ședințe de spiritism

Iulia a fost unicul copil al lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Moartea prematură a fetiței l-a făcut pe savantul român să se îndrepte către ședințe de spiritism. Acesta a încercat permanent să ia legătura cu spiritul copilului său și a construit un templu la cimitirul Bellu, unde o înmormântase. Ulterior, a construit un castel la Câmpina, numit Castelul Iulia Hașdeu.

Mormântul Iuliei şi castelul  de la Câmpina sunt pline de forme şi semne simbolice. Pe faţada castelului se află „Ochiul Atoatevăzător”, simbol al lui Dumnezeu manifestat în omniprezenţa Lui. Delta sau triunghiul mistic înconjurat de raze care izvorăsc din centrul lui, reprezintă pe Supremul Arhitect şi Lumina Eternă a Înţelepciunii care-l înconjoară ca un ocean de slavă şi care se revarsă asupra întregii Sale creaţii.

De asemenea, plafonul albastru al mormântului şi cupola albastră a castelului (în culoarea lor iniţială) au corespondent în simbolistica Acoperământului Lojii, care reprezintă bolta cerească.

Ce i-a transmis Iulia tatălui ei de dincolo de moarte?

Bogdan Petriceicu Hașdeu nu și-a mai revenit complet niciodată după moartea fiicei sale. El a încercat permanent să ia legătura cu spiritul Iuliei, iar la 6 luni de la trecerea în neființă minunea a avut loc.

Trecuseră şase luni dupa moartea fiicei mele. Era în martie: iarna plecase, primavara nu sosise încă. Într-o seara umedă şi posomorâtă şedeam singur în odaie, lângă masa mea de lucru. De-nainte-mi, ca totdeauna, era o testea de hartie şi mai multe creioane. Cum? Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu, dar fără ca s-o ştiu, mâna mea lua un creion şi-i rezema vârful de luciul hârtiei. Începui a simţi la tâmpla stângă bătăi scurte şi îndesate, întocmai ca şi când ar fi fost băgat într-însa un aparat telegrafic. Deodată mână mea se puse într-o mişcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel mult. Când braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţii deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem. Aruncai privirea pe hârtie şi cetii acolo foarte limpede: «Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu»” – (Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; Asta ar trebui să-ţi fie îndeajuns). Era scris şi iscălit cu slova fiicei mele” , avea să scrie Bogdan Petricescu Hașdeu în cartea Sic Cogito.

Iulia a fost un copil minune, din toate punctele de vedere, iar Bogdan Petriceicu Hașdeu un savant și scriitor de top mondial. Toți cei care vor să afle mai multe despre familia Hașdeu pot vizita muzeul de la Câmpina.

Așa arată castelul „Iulia Hașdeu” de la Câmpina

 

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot