Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa de seară nu afectează doar digestia și calitatea somnului, dar are și un impact semnificativ asupra reducerii riscului de obezitate și chiar a longevității vieții.
Cinele târzii și impactul asupra sănătății
În zonele urbane din întreaga lume, ritmul de viață este unul alert cu muncă și angajamentele sociale prelungite. Drept urmare, o cină devreme este imposibilă. Totuși, mâncatul târziu în noapte poate perturba ritmurile naturale ale organismului, contribuind la creșterea în greutate și apariția problemelor metabolice.
Specialiștii în sănătate subliniază că cinele luate devreme reduc posibilitatea de reflux gastroesofagian (GERD) și contribuie la scăderea riscului de obezitate, diabet și altor boli. Acesta a subliniat că în trecut oamenii obișnuiau să mănânce după apusul Soarelui, iar cinele târzii și petrecerile nocturne reprezintă un fenomen mai recent.
Pe vremuri, era tradiția noastră să terminăm mâncarea înainte de ora 19.30. Acum, odată cu stilul de viață rapid și cu deschiderea a numeroase restaurante, pub-uri, săli de cinema etc., obiceiurile alimentare s-au schimbat. Cina este adesea masa care se amână cel mai mult, ceea ce duce la o creștere a diabetului, a afecțiunilor legate de inimă și a altor tulburări metabolice, a declarat dr. Abhay Gundgurthi, endocrinolog la Sagar Hospitals din Bengaluru, India, pentru thesouthfirst.com.
Momentul ideal pentru cină
Deși ora ideală pentru cină poate varia în funcție de programul zilnic, stilul de viață și cultură, cercetătorii și medicii sugerează că mâncatul între orele 19:00 și 20:00 pot aduce cele mai multe beneficii, cum ar fi îmbunătățirea calității somnului. Cu toate acestea, se recunoaște că programul individual poate influența alegerea orei pentru cină. Dacă cineva se întoarce târziu de la serviciu, se recomandă să lase cel puțin două ore între cină și ora de culcare pentru a facilita digestia.
Un studiu realizat în Italia a arătat că cel mai bună timp pentru cină este în jurul orei 19:13. Terminarea meselor înainte de apusul Soarelui și nemâncatul până a doua zi dimineața nu doar aduce beneficii pentru sănătate, dar și ajută la pierderea în greutate.
Mâncatul la aceleași ore, în fiecare zi, contribuie la reglarea ceasului intern, îmbunătățind digestia, absorbția nutrienților și stabilizând funcțiile metabolice. Prin consecvență, se pot preveni neplăcerile digestive, se poate gestiona eficient greutatea și se pot menține niveluri stabile de energie și dispoziție.
Foto: Depositphotos.com