Mai multe organizații importante de cercetare se reunesc anual pentru a face un clasament al celor mai bune țări din lume, urmărind câteva criterii importante. Clasamentul este un proiect comun al serviciului de știri digitale US News & World Report, compania de marketing Y&R și Wharton School, o școală de afaceri de la Universitatea din Pennsylvania.
Raportul ia în considerare 73 de țări din întreaga lume, făcând evaluări într-o serie de categorii, cum ar fi influența economică, puterea militară, educația și calitatea vieții. Țara numită „cea mai bună” este considerată a avea cea mai mare influență la scară globală.
După cum a raportat The Local Switzerland, Elveția a revendicat din nou poziția de top, ceea ce înseamnă că națiunea alpină se află în fruntea listei pentru al patrulea an consecutiv, urmată de Canada, Japonia, Germania și Australia. Primul clasament a fost făcut în anul 2016 și Elveția nu a fost detronată de nicio altă țară în clasamentele anuale.
Poziția Elveției se datorează mai degrabă statutului general al țării, decât oricărei alte valori. Într-adevăr, Elveția nu ocupă primul loc în niciuna dintre cele șase categorii majore din clasament – cea mai puternică, cea mai bună pentru a începe o afacere, calitatea vieții, pentru femei, pentru educație și viață ecologică. De fapt, Elveția se află doar în trei dintre aceste șase categorii (a doua în secțiunea de viață verde).
Elveția a obținut un scor ridicat în special în sectorul său de afaceri și în ceea ce privește stabilitatea politică și economică, transparența și egalitatea. De asemenea, a ieșit pe locul al doilea pentru a începe o afacere și a fost considerată a doua țară cu cea mai mare încredere. Clasamentul calității vieții elvețiene și a valorii cetățeniei au fost, de asemenea, puternice, ambele clasându-se pe locul șapte în lume.
„Elveția are o rată de șomaj scăzută, o forță de muncă calificată și unul dintre cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor din lume … Economia puternică a țării este alimentată de ratele scăzute ale impozitului pe profit, de un sector al serviciilor financiare foarte dezvoltat și de o industrie prelucrătoare de înaltă tehnologie”, au declarat autorii studiului.
Foto: Pexels.com