Sarea este ingredientul care dă gust mâncării. Aceasta, pe lângă faptul că ajută la potențarea celorlalte arome din preparatul culinar, duce și la neutralizarea gustului amar. Drept urmare, toți bucătarii folosesc sarea pentru a da un plus de gust și savoare. În plus, în cantități reduse, sarea este benefică pentru organism. Cei mai mulți aleg să utilizeze sarea de mare, în loc de cea de masă. Dar, care este diferența dintre cele două?
Sarea de masă mai este denumită și sarea de bucătărie și poate fi comercializată rafinată sau nerafinată. Aceasta din urmă prezintă urme gri, care pot fi minerale, alge sau chiar bacterii marine, ce au o toleranță crescută la sare. Tocmai aceste impurități dau acestui tip de sare o savoare aparte.
Sarea rafinată este cea spălată, în timpul procesării, pentru a scăpa de toate impuritățile. Sarea rafinată sau de bucătărie conține și alte substanțe pentru îmbunătățirea calității. Aceasta poate ajunge să aibă până la 3 % sare marină și 15 % alte săruri. Unul dintre mineralele adăugate este iodul, obținându-se astfel sarea iodata, iar altul este potasiul. Sarea este un element de bază în prepararea mâncărurilor, dar și în industria conservelor, în tăbăcărie, industria chimică etc.
Potrivit specialiștilor, sarea de mare diferă de sarea de masă prin procesul de producție, dar și mineralele pe care le conține. Cea de mare este obținută prin deshidratarea apei de mare și are multe minerale precum, calciu, potasiu, magneziu, spre deosebire de cea de masă care este obținută tot din apă de mare, dar și din bucăți de sare, care după prelucrare ajunge să nu mai conțină alte minerale în afară de sodiu.
Sarea de mare este prelucrată în mod natural, pe vreme caldă, când razele Soarelui ajută la deshidratarea apei. Ulterior, aceasta trece printr-un proces de curățare, însă toate mineralele rămân intacte. În schimb, sarea de masă, după ce este curățată, este tratată cu iod și o substanță care o ajută să nu se lipească. Din păcate, această substanță conține aluminiu, care nu este sănătos pentru corpul uman, de aceea sarea de mare este mai indicată pentru consumul uman decât sarea de masă.
Sarea contribuie la creșterea presiunii osmotice intracelulare și presiunii sanguine. Specialiștii în sănătate recomandă consumul a 5 grame de sare pe zi. Consumul excesiv de sare poate duce la probleme grave de sănătate precum creșterea presiunii arteriale, disfuncții cardiovasculare, infarct, osteoporoză și chiar cancer stomacal.
Foto: Pexels.com