Fructul durian este denumit „regele fructelor” pe continentul asiatic și are multiple proprietăți benefice pentru organismul uman. Cu toate acestea, el este consumat de foarte puțini oameni, având un miros grețos, chiar respingător. Numele provine de la cuvântul din limba malaeză „duri”, care înseamnă „spin”.
Durian a fost descoperit, pentru prima dată, în Brunei, Indonezia și Malaezia. Ulterior, fructul a ajuns să fie cultivat Thailanda, India, Sri Lanka, Vietnam, Papua Noua Guinee şi alte ţări asiatice. Deși, fructul are o grămadă de proprietăți benefice pentru corpul uman, acesta este consumat de foarte puțin oameni din cauza mirosului respingător, care a fost descris ca o combinaţie de sulf, canalizare, miere, ceapă mucegăită şi caramel – toate la un loc.
Drept urmare, acest fruct este interzis în anumite hoteluri și locuri publice din țări din Asia. Ba mai mult, în unele state asiatice nu ai voie să urci cu el în mijloacele de transport în comun. Cu toate acestea, cei care au reușit să treacă peste mirosul neplăcut au fost impresionați de gustul unic al fructului.
Potrivit Adevărul, fructul durian este bogat în vitamina B6 şi B9, vitamina C, vitamina A, fibre, potasiu, mangan, cupru, fosfor magneziu, calciu, fier, zinc şi sodiu. Dintre vitamine, ponderea cea mai mare o are vitamina C care joacă un rol important în producerea de colagen, astfel ajută la vindecarea rănilor. Durianul este indicat şi pentru a preveni anemia datorită cantităţii de fier şi vitamina B9 din compoziţie, iar vitamina B6 ajută la depăşirea/prevenirea stărilor de depresie şi tratează insomnia.
Specialiști în sănătate susțin că fructul ajută la a preveni constipația, reglează cantitatea de zahăr din sânge și ajută la fixarea calciului în oase. De asemenea, consumul fructului durian ajută la scăderea colesterolului și energizează corpul uman.
Acest fruct are o lungime ovala, poate ajunge până la 30 cm lungime și poate cântări între 1 kg și 3 kg. Coaja durianului este una țepoasă și ascunde în interior patru, cinci sâmburi destul de mari care sunt acoperiți cu un miez moale, cărnos și suculent, care poate avea culoarea galbenă sau roșiatică în funcție de specie. În țara noastră, fructul poate fi comandat pe internet și costă peste 100 de lei.
Foto: Pexels.com și csid.ro