Care e orașul din România așezat pe o falie tectonică periculoasă? Nu, nu e în zona Vrancea!

10.02.2023
Care e orașul din România așezat pe o falie tectonică periculoasă? Nu, nu e în zona Vrancea!

Cutremurele devastatoare din Turcia au trezit amintiri vechi în conștiința românilor. Seismul din 1977, când a pus la pământ multe clădiri din România, nu a fost uitat și, cu toate acestea, autoritățile nu au făcut mare lucru pentru a întări rezistența blocurilor și a clădirilor vechi. Responsabilitatea este pasată de la o instituție la alta, astfel încât nimeni să nu fie găsit vinovat în caz de o tragedie.

Cea mai importantă zonă seismică de la noi din țară este cea din Vrancea, însă puțin știu că zona Făgăraș – Câmpulung are și ea foarte multe mișcări telurice. De altfel, această regiune este considerată a doua zonă seismică a țării, fiind așezată pe o placă tectonică foarte importantă.

Zona seismică Făgăraș – Câmpulung

Potrivit datelor istorice, cele mai puternice cutremure în această regiune au avut între 5,5 – 6,5 grade pe scara Richter. Cu toate acestea, un arhitect din Câmpulung a tras atenția că zona este traversată de o falie tectonică periculoasă care poate provoca seisme și de 9 grade pe scara Richter. Dacă acest lucru este adevărat, ar fi un adevărat dezastru.

Falia tectonică care face posibile cutremure de gradul 9 la Câmpulung. Vă amintiți că aveam stație seismică la demisolul liceului Dinicu Golescu?

Desenată cu verde, vertical, în zona mediană a desenului, marchează locul de subducție a două plăci tectonice, în zona Matrițe.

Unitatea Teritorială de Referință – UTR13 extras din Planul de Urbanism General – PUG Câmpulung, în vigoare din 2003.

Specialiștii din domeniul construcțiilor țin totdeauna seama de normativele și reglementările tehnice… de ce administrația nu le postează pe pagina publică a instituției?, a scris arhitectul Anca Mihaela Coșa pe Facebook.

Cel mai mare cutremur de la Câmpulung

Potrivit seismologilor, în data de 4 aprilie 1628 a avut loc la Câmpulung un cutremur atât de mare încât a avariat serios Mănăstirea Negru Vodă. Aceasta a fost refăcută, ulterior, în timpul domniei lui Matei Basarab (1632 – 1654). Cel mai mare cutremur care a avut loc în acest oraș, de-a lungul timpului, a măsurat peste 6 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc în data de 26 ianuarie 1916.

Așadar, este greu de spus dacă predicția arhitectului din Câmpulung poate fi adevărată sau nu, însă este bine să fie luată în calcul, deoarece natura este imprevizibilă și devastatoare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot