Care e povestea ambulanței negre, mașina care fura copii în perioada comunistă?

de: Sorin Florea
24 08. 2020
ambulanta neagra

Deși pare greu de crezut, în anul 2016 oamenii din București erau terorizați că pe șosele circulă o o ambulanță neagră, condusă de cetățeni bulgari înarmați, care răpesc copiii de pe stradă. Conform zvonurilor aceasta era parcată în zona parcurilor, școlilor și grădinițelor ca să racoleze ușor micuții pentru trafic de organe.

Situația a escaladat rapid după ce o tânără a fotografiat o ambulanță de culoare albastru închis, undeva prin cartierul bucureștean Drumul Taberei. Trebuie specificat că salvarea aparținea unui centru medical, iar după ce oamenii au oprit mașina în trafic și șoferul a fost înjurat și amenințat, reprezentanții spitalului au decis să retragă mașina de pe traseu și să o vopsească în alb.

Legenda ambulanței negre

De-a lungul istoriei, oamenii au fost însetați de evenimentele bizare și misterul pericolului. Folclorul urban a înflorit în perioada comunistă, iar polonezii, rușii, ungurii, ucrainienii, cehii, slovacii și românii au trăit cu groază că pe străzi circulă o dubă neagră care ar putea să le răpească copiii.

În perioada anilor 60′ – 70′ se zvonea că pe șosele se află o Volga de culoare neagră sau chiar roșie, condusă de preoți, călugărițe, evrei, vampiri, sataniști, care fura copiii pentru trafic de organe. Totodată, se presupunea, că sângele copiilor este folosit ca leac pentru arabii sau occidentalii bogați, bolnavi de leucemie.

Ulterior, odată cu dezvoltarea societăților, spre sfârșitul secolului XX, Volga a fost înlocuită în folclorul popular cu BMW-ul sau Mercedes-ul.

Cultura societății, determinată de legendele urbane

Multe dintre legendele urbane au scopul de a inspira frică și groază, în timp ce altele au povești moralizatoare pentru a determina populația să urmeze o anumită direcție. Se poate spune, cu alte cuvinte, că aceste legende determină nivelul de civilizație și de dezvoltare al unei societăți. Aceste povești au fost, sunt și vor mai fi, fiindcă oamenii sunt fascinați de mister.

Foto: bercenidepoveste.ro