Cine a auzit despre Castelul Ciorii? Ei bine, aceast imobil se găsește la 50 de km de Cluj-Napoca, în localitatea Stana, din comuna Almaşu, județul Sălaj. Construcția este așezată pe dealurile Călatei și nu poate fi vizitată cu mașina, turiștii trebuind să parcurgă o bună bucată de teren pe jos. Peisajul este superb, iar mini castelul se armonizeaza perfect cu natura.
Construcția, realizată în mare parte din piatră, a fost proiectată de arhitectul Károly Kós (1883-1977). Timişorean la origine, acesta a fost, de-a lungul timpului, arhitect, scriitor, grafician, etnograf şi politician exponent al transilvanismului din Austro-Ungaria şi România. După izbucnirea Primului Război Mondial, Kós s-a mutat la Stana, comuna Almaşu, judeţul Sălaj, unde și-a construit o locuință, cu un aspect unic, numită Varjúvár (Castelul Ciorii).
Casa seamănă cu un castel mai mic și a fost, inițial, folosită ca un atelier de lucru. Construcţia are un acoperiș în două ape, cu pantă abruptă, iar turnul specific, în formă de cerc, este acoperit cu șindrilă. Pereții parterului nu sunt tencuiți, ci reprezintă o zidărie din piatră spartă, iar etajele sunt construite în totalitate din lemn. Totul a fost realizat după concepția lui Károly Kós.
În prezent, locuința este proprietate particulară, ea aparținând urmașilor lui Kós, și nu poate fi vizitată de turiști, însă unii mai încalcă proprietatea și aruncă o privire la Castelul Ciorii. Potrivit datelor istorice, castelul a fost jefuit în timpul Primului Război Mondial, obligându-l pe arhitect să se refugieze la Cluj. Tot în această perioadă s-a distrus și gospodăria construită de Kós, aflată deasupra locuinței, pe Dealul Melcilor, unde acesta își desfășura activitatea zilnică.
La locuința lui Károly Kós se poate ajunge în două moduri. Prima variantă este să alegi să mergi pe drumul E 60, iar înainte de intrarea în Izvoru Crișului, dinspre Cluj, se face dreapta spre Nădașu, apoi un indicator vă va direcționa la stânga. De aici, drumul poate fi parcurs doar de o mașină 4 x 4 sau pe jos. Zona este superbă și merită văzută. Cea de a doua variantă, mai simplă, presupune să vii pe la Halta Stana, de la care se fac pe jos 10 minute până la cetate.
De numele lui Károly Kós se leagă clădiri importante din Ungaria și România, precum: Biserica romano-catolică din Zebegeny, Pavilioanele Grădinii Zoologice din Budapesta, Şcoala primară şi Grădiniţa din strada Városmajor, Budapesta, Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe şi Biserica Calvină din Cluj-Napoca.
Foto: transilvaniareporter.ro