Care e povestea celor doi români uciși în război în cadrul unui „test”?
În cel de-al Doilea Război Mondial au fost multe personaje care au rămas în istorie, unii pentru fapte de vitejie, iar alții pentru cruzimea și atrocitățile comise. A fost o perioadă în care bărbații erau considerați superiori femeilor, iar acestea nu aveau ce să caute pe frontul de luptă, decât ca asistente medicale sau doctori.
Cu toate acestea, Liudmila Pavlicenko a dovedit că femeile pot fi la fel de bune pe câmpul de luptă ca bărbații, ba chiar mult, superioară majorității.
Liudmila Pavlicenko, lunetist de top
Liudmila Pavlicenko era de o frumusețe rară și la începutul anului 1941 era studentă la Universitatea din Kiev. Fata s-a născut, în anul 1916, într-un mic orășel din Ucraina și a avut mai mereu o atitudine baietoasă.
La 14 ani, Pavlicenko s-a mutat cu familia la Kiev, unde a lucrat ca polizor într-o fabrică de muniţie, conform Business Insider. Războiul și-a pus amprenta, iar mulți tineri învățau cum să manevreze armele pentru a fi pregătiți dacă este nevoie și se înscriau în Osoaviakhim, o organizaţie paramilitară.
Când băiatul unui vecin s-a lăudat cu performanţele sale în poligonul de tragere, m-am hotărât să demonstrez că o fată se poate descurca la fel de bine. Aşa că am exersat foarte mult, a povestit Liudmila Pavlicenko, potrivit Smithsonian.
După ce Adolf Hitler și Iosif Stalin au rupt relațiile diplomatice, trupele germane au intrat în Uniunea Sovietică. Liudmila Pavlicenko a mers, imediat, să lupte pe front, însă a fost refuzată pe motiv că era femeie.
Liudmila Pavlicenko a ucis doi români
Fata nu s-a lăsat descurajată și a insistat să fie acceptată pe front. Armata Roșie a fost de acord, dar după ce trece un test. Astfel, i-au dat o armă şi i-au arătat doi români care luptau de partea germanilor. Liudmila i-a împuşcat foarte ușor pe cei doi soldaţi și a fost acceptată în armată.
În primele 75 de zile de război Liudmila Pavlicenko a ucis 187 de germani, 36 dintre ei fiind lunetiști de renume. Potrivit datelor oficiale, femeia a omorât 309 oameni, însă cifra este posibil să fie mai mare, fiindcă o ucidere confirmată înseamnă că a fost văzută de o a treia persoană.
Liudmila Pavlicenko a fost una dintre cele 2.000 de femei-lunetist care au luptat pentru Armata Roşie în Al Doilea Război Mondial. Dintre acestea doar 500 au supraviețuit, printre care și domnișoara Pavlicenko.