Care e povestea comorilor de pe vremea lui Petru Rareș îngropate în Munții Ceahlău?

27.04.2021
Care e povestea comorilor de pe vremea lui Petru Rareș îngropate în Munții Ceahlău?

Istoria Moldovei este una plină de evenimente, care mai de care mai ieșite din comun. Ștefan cel Mare este figura cea mai proeminentă și atunci se gândește cineva la cel care a condus Moldova, numele lui Ștefan cel Mare vine de la sine. Domnitorul a avut mulți copii, iar câțiva dintre ei i-au urmat la tron.

Petru Rareș a fost unul dintre aceștia, care a urcat la conducerea Moldovei. Acesta a domnit de două ori în Principat, prima dată între 20 ianuarie 1527 și 18 septembrie 1538, iar a doua oară între 19 februarie 1541 și 3 septembrie 1546. În jurul fiului lui Ștefan cel Mare se învârte o legendă, care spune că acesta ar fi ascuns o comoară munți. Nimeni nu a găsit-o însă vreodată.

Unde se află comoara lui Petru Rareș?

Potrivit legendei, Petru Rareș ar fi avut o comoară alcătuită din aur, arme, bijuterii şi multe altele. Locul unde s-ar afla aceasta nu a fost deslușit nici până în prezent, însă există două teorii.

Prima variantă presupune că aceasta ar fi îngropată în satul Pietroasa din judeţul Suceava. Se spune că ar exista o aşa-zisă “Prelucă a lui Rareş”, unde şi-ar fi ascuns comoara, după ce a aflat că turcii vor năpusti peste el. În această regiune sunt destule peșteri, grote, ziduri și multe alte urme ale trecutului, unde domnitorul Moldovei ar fi putut ascunde o comoară.

Cea de-a două ipoteză susține că în zona Munţilor Rarău, la Pietrele Doamnei, ar fi ascunsă comoara lui Petru Rareș. Potrivit legendelor, în această zonă, s-ar afla o peșteră misterioasă, în care a intrat o dată o companie de militari (pe vremea comunismului), şi nu a mai ieşit. Drept urmare, aceasta ar fi o locație perfectă pentru a ascunde o comoară de amploare.

Cine a fost Petru Rareș?

Petru Rareș a fost fiul lui Ștefan cel Mare și a domnit de două ori în Moldova. Acesta s-a născut în 1483 și, după ce a ajuns la guvernare, a continuat politica stabilită de tatăl său, atât în plan intern cât și în plan extern.

Bustul lui Petru Rareș, în incinta Mănăstirii Moldovița

 

Vremurile dificile și lupta continuă cu Imperiul Otoman a făcut ca Petru Rareș să fie trădat de boierii care l-au susținut pentru a urca pe tron. Răzbunarea, însă, a fost dulce, fiindcă în cel de-al doilea descălecat al său acesta i-a ucis pe cei care l-au trădat. Petru Rareș a murit la 3 septembrie 1546, într-o vineri, la miezul nopții.

Fiii lui Ștefan cel Mare, în război unul contra celuilalt

Multe date din istoria Țării Moldovei au fost lămurite cu ajutorul cronicarului polonez Jan Dlugosz. Acesta a scris 12 cărţi între anii 1455 şi 1480, operele sale descriind o serie de evenimente din spațiul răsăritean, care au avut loc între anii 965 și 1480.

Potrivit acestuia, după moartea lui Ștefan cel Mare în 1359 între cei doi fii ai săi, Petru și Ștefan, a izbucnit un conflict militar. Fiul cel mic, Petru, cu ajutorul ungurilor, a reușit să îl facă pe Ștefan să părăsească meleagurile natale și să plece în Polonia. Petru a fost ajutat de regele Cazimir cel Mare, în schimbul vasalității și a trimis în Moldova (iunie 1359) un puternic corp expeditionar, însă trupele au fost înfrânte în ciocnirile cu polonezii și s-au retras în Codrii Plonini. Acolo, trupele lui Petru au reușit să înfrângă armata poloneză, lupta decisivă având loc în Țara Sepenițului.

Foto: Wikipedia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot