Care e povestea lui Mihail Kalaşnikov? Cum a inventat arma secolului al XX-lea?

29.09.2020
Care e povestea lui Mihail Kalaşnikov? Cum a inventat arma secolului al XX-lea?

Cine nu a auzit despre arma denumită Kalașnikov? Inventatorul armei a fost Mihail Kalașnikov, un rus care s-a născut pe 10 noiembrie 1919 la Kuria, Gubernia Altai, RSFSR, și a murit pe 23 decembrie 2013 la Ijevsk, Udmurtia, Federația Rusă. Acesta a fost general-locotenent și a rămas în istorie pentru proiectarea armelor de asalt AK-47, AKM și AK-74.

Viața lui Mihail Kalașnikov

Mihail Kalașnikov a crescut într-o familie muncitoare cu 19 copii, el fiind cel de al 17-lea, dintre care au supraviețuit doar opt. Viața grea din acea perioadă a făcut ca toți copiii să muncească de la vârste fragede. Mihail, până să ajungă la școală, avea sarcina să pască animalele, iar mai târziu să muncească la câmp. În anii de colectivizare, familia Kalaşnikov a fost expropriată şi deportată în Siberia.

Viaţa noastră în Siberia a făcut din mine vânător. Aici, pentru prima dată în viaţă, am luat în mână arma tatălui meu, a povestit Mihail Kalașnikov într-un interviu conform independent.com.

Cu toate dificultățile vieții, copiii familiei Kalașnikov au reușit să își continue studiile, iar Mihail a fost atras fizică, geometrie, literatură şi făcea parte din cercurile tehnice. Băiatul a fost cucerit de versuri, de poezie și a recunoscut, ulterior, că dacă nu ar fi fost războiul ar fi devenit poet.

Anii treceau. Din adolescent visător, am devenit un tânăr- de asemenea visător. Toată lumea credea că soarta mea a fost pecetluită: să devin neapărat poet. Am început să scriu poezii din clasa a treia. E dificil să spun câte am scris, în total, în anii de şcoală. Scriam poezii, glume pentru prieteni, chiar şi piese, care erau jucate de elevii şcolii noastre. Poate că într-adevăr aş fi devenit un poet, dacă nu era războiul…, a mărturisit Mihail, potrivit sursei citate mai sus.

Ulterior, băiatul a devenit adolescent și a început să fie tot mai atras de construcţii tehnice. În anul 1938, Mihail Kalaşnikov a fost înrolat în Armata Roşie, unde a luptat din poziția de comandant de tanc. Aici, genul său de inventator este observat de superiori săi în momentul în care acesta aduce îmbunătățiri sistemelor de tragere ale tancurilor.

Kalașnikov proiectează arma care a făcut istorie

În octombrie 1941, în timpul luptelor de la Briansk, Mihail Kalașnikov este rănit. Aflându-se pe patul de spital, bărbatul se gândește cum să își ajute conaționalii și proiectează un pistol-mitralieră. După mai multe încercări fără succes, Mihail reușește să creeze o armă de asalt care să utilizeze cartuşele M 43. Astfel, apare pentru prima dată AK 47 (Automat Kalaşnikov 47). Ulterior arma a suferit câteva modificări, iar drept urmare au apărut AKM și AK-74.

Arma a devenit atât de celebră încât a fost exportată de Rusia și produsă și în alte țări. Pentru întreaga sa carieră militară, Mihail Kalaşnikov a primit mai multe titluri și decorații, iar în anul 2009, la vârsta de 90 de ani, bărbatul a primit cea mai mare decoraţie a Rusiei. Mihail Kalaşnikov a decedat 4 ani mai târziu.

Așa arată arma AK-47

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot