Care e programul de liniște la bloc?

02.08.2023
Care e programul de liniște la bloc?

Viața la bloc nu este una simplă, fiindcă trebuie respectate tot felul de reguli astfel încât să nu deranjezi vecinii. Programul de liniște este valabil pentru toată lumea, iar cine nu îl respectă trebuie să răspundă atât în fața concetățenilor, cât și în fața autorităților legale, în unele cazuri.

Programul de liniște la bloc 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00

Legea 61/1991 menționează clar că programul de liniște la bloc și nu numai este în intervalele orare 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00. În cazul în care cineva nu respectă acest regulament riscă să primească amenzi usturătoare de la autorități. Așadar, programul de liniște la bloc nu trebuie luat în râs, fiindcă are o lege în spate și sancțiuni clare pentru cine nu îl respectă.

Foarte mulți oameni care stau la bloc consideră că programul de liniște este cuprins, în timpul zilei, între orele 13:00 și 16:00, însă după cum s-a putut observa legea spune cu totul altceva. Cu toate acestea, o întrunire a adunării generale a asociației de proprietari poate modifica programul. Cert este că orele de liniște trebuie afișate la intrare în bloc, astfel încât toți locatarii să știe când nu au voie să facă zgomot.

Ce riști dacă nu respecți programul de liniște la bloc?

Potrivit legii în vigoare toate persoanele sunt obligate să respecte programul de liniște la bloc, altfel riscă sancțiuni pecuniare care pot ajunge și la 1.500 de lei. Ba mai mult, amenda poate crește dacă persoana în cauză nu este la prima abatere. Trebuie precizat că există și posibilitatea ca persoanele care nu respectă programul de liniște să execute ore de muncă în folosul comunității.

Cel mai indicat este ca atunci când un vecin nu respectă orele de liniște să vorbiți cu el pentru a reduce nivelul zgomotului, astfel încât să nu deranjeze colocatarii. Dacă, totuși, situația nu se remediază se poate apela la intervenția polițiștilor, care trebuie să vină cu aparate speciale de măsurare a nivelului de zgomot, iar în funcție de rezultat pot acorda sancțiuni pecuniare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot