Singurul munte a cărui creastă poate fi străbătută cu mașina. Cea mai înaltă șosea din România străbate Munții Căpățânii, dintre Olt și Jiu. Drumul este o minunăție și traversează muntele exact prin vârf. Șoseaua Transalpina este străbătută în fiecare an de mii de turiști. Peisajul văzut din vârf este feeric și nu poate fi egalat de nicio regiune din țară.
Masivul Căpăţânii este singurul din ţară a cărui creastă poate fi parcursă integral cu maşina. La Văleanu există o cabană care a fost unitate militară de elita a Armatei României. Aici şi-au satisfăcut stagiul militar mulţi dintre vânătorii de munte. În prezent, locația este părăsită, însă cu toate acestea este menținută într-o stare de curățenie impecabilă.
Munții Căpățânii fac parte din Carpații Meridionali și au o culme înaltă, prelungă de 50 de km. Regiunea este plină de copaci, însă mai sunt și zone goale cu drumuri și poteci care pot fi străbătute atât la pas cât și cu mașina.
Din păcate, când vine vorba de turism, zona nu oferă condițiile unei cazări civilizate. Multă lume s-a plâns, în mediul online, că în zonă, pensiunile și refugiile sunt doar pe hârtie, ele fiind mai tot timpul închise sau primitoare doar cu anumite persoane. De aceea, este indicat, dacă doriți să străbateți zona, să aveți la dumneavoastră un cort, în felul acesta puteți campa unde doriți.
„Refugiile astea există, stânele există, pensiunea nu numai că există dar are şi un site (în 2009 n-avea), doar că nu se poate dormi niciunde. Refugiile sunt încuiate cu lacăte, lanţuri, foraibăre, rătezuri şi zăvoare (la propriu), ciobanii din Curmătura Olteţului sunt extraordinar de neprietenoşi (dar te lasă, totuşi, să iei apă din izvorul care-i la 200 de metri depărtare de stânele lor), iar pensiunea colcăie de beţivi. Şi atunci vin cu întrebarea: la ce mai sunt, atunci, refugiile astea din Căpăţânii?!”.
Munţii Căpăţânii sunt formați din mai multe sectoare, la vest Olteţ – Horezu, la mijloc şi răsărit – Lotru, la sud culmea Arnota – Buila – Vânturariţa – Stogu, iar în partea cea mai înaltă: Negovanu – Nedeia – Căpăţâna – Ursu. Creasta principală are diverse înălţimi: Văleanu – 1.847 m, Ursu – 2.124 m, Nedeia – 2.130 m. În partea sudică se găsesc și zonele mai atrăgătoare cu stațiunile: Govora – Lespezi – Buila – Vânturariţa şi Piatra Roşie – Roman – Plaiul Vaideeni.
Și pentru că te afli cât mai aproape de Dumnezeu, în vârful muntelui a fost construită Mănăstirea Roman sau Alina, finalizată în 2014. Ca o concluzie personală, zona este demnă de o creație Divină. Când te afli la acea înălțime și întinzi mâna spre cer simți mângâierea caldă a Mântuitorului.
Foto: coltisorderomania.ro