Mii de români care erau considerați „dușmani ai poporului” de către comuniști au petrecut ani buni în spatele gratiilor. Aceștia au fost torturați în faimoasele temnițe și penitenciare de la Gherla, Pitești, Jilava, Aiud sau Râmnicu Sărat. Motivul? Comuniștii au dorit să-și impună ideologia comunistă cu orice preț. Totuși, care erau metodele de tortură ale comuniștilor?
Mihai Dionisie este unul dintre românii care au îndurat orori greu de imaginat în închisorile comuniste. Acesta a fost arestat la vârsta de 17 ani şi a îndurat 10 ani de schingiuire şi groază fiind considerat „dușman al poporului”.
„Eram izolaţi fiecare într-o celulă, nu puteam comunica între noi decât prin alfabetul Morse. Când ne-au depistat sistemul de comunicare a început „îmblânzirea” prin bătăi până la sânge. Nu prea mai erai om după astfel de schingiuiri”, a povestit în urmă cu câțiva ani Mihai Dionisie pentru historia.ro.
Acesta și-a amintit că în închisoarea din Galați erau trei metode de tortură, una mai grea ca cealaltă. „Metoda covorul însemna că te nfăşurau într-un covor şi te loveau cu picioarele unde apucau. Apoi te aşezau ghemuit pe o bară de metal, te legau la mâini şi la picioare şi te loveau cu picioarele în timp ce te învârteau. Ăsta era rotisorul. A treia metodă de tortură era ringul. Te puneau în mijloc şi te întrebau ‘De ce ai făcut asta banditule?, ‘Nu vei ieşi viu de aici!’ şi te loveau cu bestialitate”.
Mii de români au îndurat chinuri greu de descris în închisorile comuniste după ce au fist ridicaţi sub acuzaţia de subminare sau complot contra regimului comunist. Regimul comunist instalat în 1948 în România a pornit o vastă operaţiune de spălare a creierelor, cunoscută în închisori sub numele de reeducare prin tortură.
Experimentul temniţelor şi al muncii forţate din lagărele şi coloniile comuniste a însemnat pentru România distrugerea clasei politice interbelice, dar și eliminarea elitei intelectuale de către comuniști.
Foto: Pexels.com