Istoria țării noastre este plină de povești, mituri și legende. Una dintre cele mai populare povești este despre Mihai Viteazul și vitejia care-l însoțea pe domnitor în lupte. Astfel, ne putem raporta în același fel și pentru Mircea cel Bătrân sau Ștefan cel Mare. Dar, care este adevăratul nume al lui Mihai Viteazul?
Mihai Viteazul a rămas în memoria colectivă a românilor ca fiind unul dintre cei mai importanți și bravi conaționali. Acesta a fost domnul / voievodul Țării Românești în perioada 1593 – 1600. Este considerat cel care a înfăptuit Mica Unire în anul 1600. Înainte de a ajunge pe tron, acesta a deținut dregătoriile de Strehaia și a fost Ban al Craiovei.
A purtat numeroase războaie împotriva turcilor, dar și a altor conducători români, din alte regiuni. Forțat să ia calea pribegiei, Mihai pleacă spre Praga pentru a solicita ajutor de la Împăratul Rudolf al II-lea. Călătoria lungă și complicată îl regăsește la Viena împreună cu alți însoțitori. Împreună cu generatul Basta pornește spre campania de recucerire a teritoriilor românești, dar este ucis de un detașament de mercenari, trimis chiar de Giorgio Basta. Capul lui a fost adus în Țara Românească și a fost înmormântat la Mănăstirea Dealu, din Târgoviște.
Deși cei mai mulți români cunosc istoria lui Mihai Viteazul, nu mulți îi știu adevăratul nume. „Viteazul” a fost dat de către apropiați, în contextul în care era de multe ori „furios, lat în spate, cu ochii mari, barba măruntă și nas lung ascuțit”. Astfel că, adevăratul nume al lui Mihai Viteazul era Mihai Pătrașcu, iar el avea o avere colosală, fiind capabil să cumpere 44 de sate, în timp ce un boier normal avea doar 8/9.
Cei mai mulți domnitori au primit din partea altor conducători, din partea papalității sau a rudelor nume care să rămână în istorie sau chiar de multe ori să reflecte activitatea pe care o aveau. Astfel că, de cele mai multe ori se întâmplă ca adevăratele lor nume să nu se știe mai deloc.
Haideți să descoperim care erau adevăratele nume ale marilor domnitori din aceste meleaguri:
Foto: Historia.ro