Șerpii sunt o raritate în România. Conform biologilor, pe teritoriul țării noastre trăiesc zece specii de șerpi.
Șarpele de casă este cel mai răspândit șarpe european și acesta este specia cea mai răspândită din România. Printre specii se mai numără șarpele de apă, șarpele de alun, șarpele lui Esculap, șarpele de stepă, balaurul, vipera comună, vipera cu corn, vipera de stepă, și șarpele boa de nisip. Totuși, puțină lume știe că unul dintre cele mai celebre sate din România s-a numit cândva „Locul Plin de Şerpi”.
Vama Veche, una dintre destinațiile turistice preferate ale românilor care merg pe litoralul Mării Negre, s-a numit decenii de-a rândul Yilanlâk (Locul Plin de Şerpi, Şerpăria). Satul a fost înființat în anul 1811 de către colonişti găgăuzi care au găsit în zonă puzderie de șerpi.
Începând cu anul 1913, localitatea a fost denumită Vama Veche. De ce poartă această denumire? Odată cu anexarea Cadrilaterului (1913-1940), vama cu Bulgaria a fost mutată mai la sud, la Ecrina (Kranevo), iar satul de pescari Yilanlâk a fost redenumit Vama Veche.
Întrucât era zonă de frontieră, acest sat al comunei Limanu nu era frecventat de turiști în perioada dictaturii comuniste.
Vama Veche aparține administrativ de comuna Limanu și la recensământul din 2002 avea o populație de 178 locuitori, din care 173 români și doar 5 găgăuzi.