Care este boala anului 2021? Nu este infecția cu coronavirus

30.12.2021
Care este boala anului 2021? Nu este infecția cu coronavirus

Pandemia de coronavirus a schimbat foarte mult lumea. Regulile în societate s-au modificat pentru a stopa răspândirea virusului, iar celelalte boli existente au intrat în planul secund. Cu toate acestea, medicii au afirmat că boala anului 2021 nu este infecția cu COVID-19, ci una mentală denumită „languishing”.

Ce este languishing-ul?

Persoanele cărora le lipsește bucuria de a trăi, nu mai simt că au un scop în viață, se simt deprimați și epuizați, pot spune că suferă de „languishing”. Potrivit psihologului Adam Grant, termenul încearcă să cuprindă starea emoțională a oamenilor, în timpul pandemiei de coronavirus.

Se simte ca și cum îți încurci zilele, ca și cum ai privi viața ta printr-un geam aburit și ai vedea-o în ceață, a explicat Adam  Grant într-un articol din New York Times.

Cuvântul „languishing” poate fi tradus în limba română ca „lâncezire” și descrie acea stare mentală și emoțională în care o persoană nu mai vede rostul lucrurilor. Simptomele diferă de la om la om, însă la toți se observă că nu se mai simte acea pozitivitate în viață. Practic o persoană care are această boală nu vede cu ochi buni viitorul, deși nu suferă de depresie sau alte afecțiuni de sănătate mentală.

Iată ce simptome are boala languishing:

Dicționarul Cambridge spune că ”languishing” înseamnă ”să trăiești într-o situație nedorită sau neplăcută perioade lungi de timp”. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române verbul ”a lâncezi” înseamnă ”a se afla într-o stare de slăbiciune sau de moleșeală; a nu avea chef de nimic.” Cât despre forma adjectivală, ”lânced” aflăm că se referă la ”1. (Înv.) Slăbit de boală, sleit de puteri. 2. Lipsit de vigoare sau de energie; moale.”

Ce trebuie să faci ca să scapi de lâncezeală?

Specialiștii în sănătate susțin că această stare emoțională este greu de diagnosticat, fiindcă nu există semne clare de depresie sau alte boli mintale. În principiu, doctorii susțin că este bine ca oamenii să își stabilească ținte în viață și să aibă o activitate care să îi țină concentrați. Totodată, socializarea ajută la exprimarea dorințelor și neplăcerilor din viața fiecăruia.

Potrivit doctorilor de specialitate, practicile de conștientizare și terapia cognitivă și comportamentală sunt identificate ca soluții de început.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot