Multe dintre capitalele Europei au o istore îndelungată. Unele dintre cele mai importante orașe de pe „Bătrânul Continent” au fost alese capitale în urmă cu sute de ani, pe când altele sunt destul de… tinere. Iar cea mai nouă capitală este Podgorica, cunoscută sub porecla de „orașul de sub munți”.
Podgorica, cunoscută drept „orașul de sub munte”, se află la intersecția a cinci râuri și este cea mai tânără capitală a Europei. Cu o istorie de 2000 de ani, Podgorica, capitala Muntenegrului, a trecut prin multe etape violente. De-a lungul timpului, Podgorica a fost province romană, apoi otomană, a făcut parte din Principatul Muntenegrului și Regatul Iugoslaviei. Muntenegru, ca stat independent, a încetat să existe după Primul Război Mondial, când s-a unit cu Serbia.
În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Podgorica a fost aproape distrus. După conflict, Muntenegru a devenit una dintre cele șase republici constituente ale Republicii Socialiste Federative Iugoslavia (RSFI). Capitala a devenit Podgorica (Podgorița), redenumit Titograd în onoarea președintelui Iosip Broz Tito.
Astăzi, Podgorica este un oraș vibrant, dinamic, cu creștere a nivelului de trai care reflectă consecințele tranziției economice, instituționale, sociale și culturale post-socialiste.
Muntenegru este unul dintre statele succesoare ale fostei Iugoslavii, declarându-și independență în anul 2006. Pe lângă Podgorica mai există un oraș foarte mare, Cetinje. Acesta din urmă este fosta Capitală Regală a Orașului și unul dintre cele mai importante centre de cultură și arte din țară.
La polul opus, cea mai veche capitală de pe „Bătrânul Continent” care îndeplinește acest loc fără întrerupere este Atena, capitala Greciei. Atena este cunoscută ca locul de naștere al democrației și al filosofiei occidentale și are o vechime de peste 5.000 de ani. De ani buni, Atena se confruntă cu schimbările climatice întrucât vara temperaturile depășesc constant 40 de grade Celsius.
Foto: Depositphotos.com