Când vine vorba despre bogăția unui stat, aceasta se poate măsura fie în rezervele de aur, fie în rezervele naturale, fie în puterea de cumpărare a fiecărui individ. Să rămânem la puterea de cumpărare. Global Finance Magazine a realizat un top al țărilor după indicele PPC, ajustat la puterea de cumpărare a fiecărui individ. Cu alte cuvinte, PIB-ul pe fiecare țară a fost ajustat în funcție de nivelul prețurilor, din fiecare stat în parte. Care este cea mai bogată țară din lume?
Cea mai bogată țară din lume este Qatar. De altfel, Qatar este țara care a făcut o mare parte din avere din comerțul cu petrol. Qatar stă foarte bine și la capitolul industrie aeriană și turism. Cei care locuiesc în Qatar nu plătesc taxe și impozite, dar se bucură de servicii de sănătate și educație gratuite. În 2018, PIB-ul pe cap de locuitor era în Qatar de 128.702 dolari, conform Global Finance.
Pe poziția a doua cu un PIB pe cap de locuitor de 122.489 dolari se clasează Macau. Cu populație de doar 60.000 de locuitor, în Macau, bogăția este la ea acasă. De unde există atâția bani? Macau este paradisul jocurilor de noroc și această îndeletnicire aduce miliarde de dolari anual. Totodată, în Macau se importă materiale din care se produc diverse articole, numai bune pentru export.
Podiumul este completat de Luxemburg, unul dintre cele mai mici state din Europa. Aici, rata șomajului nu depășește 5%, iar economia crește mai ceva ca Făt-Frumos. Cu un PIB de 108.813 dolari pe cap de individ, Luxemburg este locul unde bogații lumii depun bani în conturi offshore.
De ce statele mici sunt mai bogate? E simplu. Majoritatea naţiunilor mici depind în mare măsură de lucrătorii imigranţi care nu locuiesc adesea în ţara în care lucrează sau nu au statut de rezident şi, prin urmare, nu sunt socotiţi în calculele privind PIB pe cap de locuitor.
Foto: Pexels.com