Care este cea mai izolată mănăstire din România?

16.03.2021
Care este cea mai izolată mănăstire din România?

România este o țară cu foarte multe biserici și mânăstiri. Unele dintre ele sunt atât de frumoase încât au trecut în patrimoniul UNESCO. Aceste locații sunt parte a istoriei României, dar și un loc unde oamenii se simt mai aproape de Dumnezeu.

Cea mai izolată mănăstire din țara noastră

În apropierea Băilor Olănești, în Vâlcea, se află Schitul Iezer. Această mănăstire este considerată cea mai veche din țara noastră. Potrivit datelor istorice, primii ctitori ai acestui lăcaș de cult, pomeniți în pomelnic, sunt Radu cel Mare (1377-1383) si fiul său Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Odată cu trecerea timpului clădirea s-a degradat, însă a fost refăcută în anul 1559, la 500 m distanță de cea veche. Noul schit a fost ridicat de voievodul Mircea Ciobanu împreună cu soția lui, Chiajna, fiica voievodului Petru Rareș (1527-1546).

Viața la Schitul Iezer

După refacerea lăcașului sfânt, aici s-au adăpostit 300 de călugări. Majoritatea dintre ei trăiau în mânăstire, însă alții alegeau sihăstria, venind doar la slujba de duminică sau în zilele de sărbători. Actuala biserică a fost zidită de episcopul Ilarion și schimonahul Antonie. Acesta din urmă și-a donat toate economiile bisericii și a lucrat personal la construcția ei. Pentru faptele sale, schimonahul Antonie a fost canonizat sub numele de Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru.

Inițial, Antonie a vrut să meargă la Muntele Athos, însă a fost a tras de episcopul Ilarion la Schitul Iezer. Chiliile zidite de Cuviosul Antonie se păstrează și în prezent. Din anul 1998, lăcașul are o nouă biserică și o obște de maici, care vor să ducă mai departe tradiția monahală de secole.

Într-o biserică din România se află spini din coroana lui Iisus Hristos

O adevărată comoară există într-o biserică din România unde, se spune, că s-ar afla spini din coroana pe care a purtat-o pe cap fiul lui Dumnezeu, în ultimele sale zile de viață. Istoricul Adinel Dincă de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca susține că în biserica din Jelna, Bistrița, este un ac din coroana de spini a lui Hristos, ascuns într-o cruce din biserică.

Foto: YouTube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot