În nordul Oceanului Atlantic şi la sudul Oceanului Arctic se află cea mai mare insulă din lume. Denumită Groenlanda, zona are o suprafaţă de 2.130.800 km pătraţi. Insula are 80 de km de drumuri și aproximativ 56.000 de locuitori. Groenlanda este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei.
Insula este acoperită în mare parte de gheață, clima este arctică, iar vegetația săracă. Relieful acesteia este unul de podiș și de munte. Populația este concentrată de-a lungul coastelor, în partea sud-vestică, unde clima este mai blândă. Groenlanda înseamnă în daneză „Pământ verde”.
Groenlanda este origine autonomă, însă începând din 14 ianuarie 1814 regiunea face parte din Regatul Danemarcei. Din cauza teritoriului foarte mare și a populației de aproximativ 56.000 de locuitori, insula are cea mai mică densitate de oameni din lume, adică 0,026 locuitori pe km pătrat.
Groenlanda este cel mai mare teritoriu autonom din lume, dar care aparține și unei țări. Totodată, aceasta deține cel mai mare parc național de pe glob. Insula este condusă de un înalt comisar desemnat de monarhul Danemarcei. Aceasta are și un Parlament, format din 31 de membri. Cu toate că Danemarca este membră a Uniunii Europene, Groenlanda nu face parte din UE.
Economia acestei regiuni se bazează pe exporturile de animale marine, în special creveții și pește oceanic. De asemenea, autoritățile au înființat compania de stat Nunamineral pentru extragerea de uraniu, aluminiu, nichel, platină, wolfram, titan și cupru. Trebuie specificat că jumătate din veniturile regiunii vin din subvenții de la Guvernul danez. Capitala Groenlandei este Nuuk, fiind cel mai mare oraș de pe insulă cu 15.000 de locuitori. În regiune mai găsim și alte orașe precum: Sisimiut/Holsteinsborg (4900 loc.), Ilulissat/Jakobshavn (4200 loc.), Maniitsooq/Sukkertoppen (3135 loc.).
Cea de a doua insulă ca mărime din lume este Noua Guinee, cu 785.753 km pătraţi. Aceasta este situată în Oceanul Pacific, aproape de ecuator în nordul Australiei.
Foto: ro.wikipedia.org