Cea mai mare peșteră din România se află în Munții Pădurea Craiului și are o lungime de aproximativ 50 de km, mai exact 47 de km. Aceasta se numește Peștera Vântului și se găsește în vecinătatea localității Șuncuiuș. Potrivit specialiștilor, aceasta este cea mai lungă peșteră din țară, dar și din sud-estul Europei.
Cea mai lungă peșteră din România nu a putut fi traversată de turiști până în anul 2016. Speliologii au descoperit acest labirint acum 62 de ani și în urmă cu 4 ani au amenajat zonă pentru a putea fi vizitată. Cei dornici de aventură pot, astfel, să străbată la pas galeriile care se întind pe aproape 50 de kilometri.
Zona este foarte greu de explorat, fiindcă are o singură intrare, iar pentru a ajunge la celălalt capăt o echipă de specialiști o poate face în 8 ore. Peștera oferă numeroase cursuri de apă dar și multiple specii de de lilieci.
Sunt trei etaje distincte formate din galerii, săli, puțuri și hornuri de dimensiuni și forme foarte diferite cu toate tipurile de speleoteme: stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale, cristale, gips. Se diferențiază Labirintul Racoviță, fiind cel mai încurcat sector de peșteră din țară sau Galeria Hipodrom, ca o galerie de metrou.
Galeriile s-au dezvoltat pe patru nivele, dintre acestea cel inferior este activ, pe aceasta pârâul subteran o modelează continuu prin acțiunea ei corozivă și erozivă, iar celelalte trei nivele superioare sunt fosile. Galeriile principale sunt: Galeria Activă, Etajul I, Etajul II, Galeria Albă, Galeria Roșie, Galeria cu Lacuri. Galeriile laterale sunt: Galeria 7 Noiembrie, Galeria 1 Mai, Galeria Moravek, Galeria Mikulaș, potrivit ro.wikipedia.org.
Peșterile sunt unele dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă. Nu trebuie să fii un specialist pentru a aprecia creația naturii. Vă prezentăm mai jos un clasament, realizat de speleologi, al celor mai frumoase peșteri din România:
România are multe zone frumoase de vizitat și ar trebui promovate mai bine. Țara noastră este una dintre puținele state din lume care a fost binecuvântată de natură atât cu mare cât și cu munte.
Foto: ro.wikipedia.org