Care este cea mai mare putere militară a Europei? Pe ce loc este România?

27.05.2023
Care este cea mai mare putere militară a Europei? Pe ce loc este România?

După foarte mult timp, Europa se află iar în mijlocul unui război direct pe teritoriul său. Rusia, cea mai mare țară din lume continuă să își arate forțele militare împotriva Ucrainei. Cu războiul la granițele multor țări ale flancului estic, din ce în ce mai multe state încep să investească în modernizarea armatelor. Care este cea mai mare putere militară a Europei și ce țară aspiră la supremație?

militară

După mult timp, Europa se află iar într-un conflict direct. Chiar dacă tensiunile dintre cele mai multe state s-au încheiat de mult, dorințele imperialiste alte altora continuă să facă victime. Rusia, o putere militară de temut a început un război de durată împotriva Ucrainei.

Francul estic, din care face parte și România începe să devină o zonă foarte importantă, de care NATO a început să profite. Ochii s-au mutat din Europa de Vest, spre Est, unde tensiunile împing către modernizarea armatelor.

În urma unui clasament al anului 2021, Marea Britanie se situa pe primul loc din punct de vedere militar în Europa. Aceasta deține portavioane, peste 20 de baze militare în întreaga lume, dar și zeci de fregate, distrugătoare și submarine. Cu toate acestea, Rusia, rămâne cea mai importantă superputere nucleară din lume. Din cauza pierderilor militare, economice și a modernizării armatei, Rusia se regăsește pe al doilea loc din Europa.

Cu toate acestea, este o chestiune de timp până când Polonia va deveni cea mai puternică forță terestră a continentului. Învățând din trecut, guvernul de la Varșovia a promis investiții masive pentru a deveni puternic militarizată. Aceștia se vor înarma cu peste 90 de elicoptere de atac Apache, dar și sute de tancuri și lansatoare de rachete HIMARS. În anul 2023, Polonia a crescut bugetul apărării, la 4% din PIB, cel mai mare procent din Europa.

Pe ce loc se află România?

România, un puternic apărător al valorilor NATO continuă să își modernizeze armata. Guvernul de la București alocă din ce în ce mai mulți bani în apărare. Aflată în prezent pe locul 13, România cheltuie în continuare 2% din PIB pentru apărare. Din anul 2023, armata operează peste 40 de mijloace navale, peste 400 de tancuri și 150 de aeronave.

Sub țara noastră se situează mai multe state, printre care vecinii noștri, Bulgaria, Serbia și Ungaria, dar și state precum Belgia sau Austria.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot