Soarele poate părea a fi cea mai mare stea de pe cer, dar asta doar pentru că este cea mai apropiată. La scară stelară, soarele este de dimensiune chiar medie – aproximativ jumătate dintre stelele cunoscute sunt mai mari, iar jumătate sunt mai mici.
Cea mai mare stea cunoscută din univers este UY Scuti, o stea hipergigantică ce are o rază de aproximativ 1.700 de ori mai mare decât soarele.
În anul 1860, astronomii germani de la Observatorul din Bonn au înregistrat pentru prima dată steaua UY Scuti, denumind-o BD-12 5055. În timpul unei a doua detectări, astronomii au realizat că aceasta devine mai luminoasă și mai întunecată pe o perioadă de 740 de zile, determinându-i pe astronomi să o clasifice drept stea variabilă. Steaua se află în apropierea centrului Căii Lactee, la aproximativ 9.500 de ani-lumină.
Situată în constelația Scutum, UY Scuti este o stea hipergigantică, clasificare care vine după supergigant și uriaș. Stelele hipergigantice sunt stele rare care strălucesc foarte puternic și pierd o mare parte din masă din cauza vânturilor stelare cu mișcare rapidă. Desigur, toate dimensiunile stelare sunt estimate pe baza măsurătorilor luate de la mare distanță.
Foto: Space.com
Dacă UY Scuti ar înlocui Soarele în centrul sistemului solar, fotosfera sa s-ar extinde chiar dincolo de orbita planetei Jupiter. Norul de gaz emanat de stea se întinde chiar mai departe, dincolo de orbita planetei Pluto, adică la o distanță de 400 de ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare.
Steaua UY Scuti nu rămâne pe loc. Specialiștii astromomi explică faptul că aceasta variază în luminozitate deoarece variază în rază, având o marjă de eroare de aproximativ 192 de raze solare. Aceste erori ar putea permite altor stele să depășească steaua UY Scuti în materie de dimensiune. În fapt, există până la 30 de stele ale căror raze se încadrează în cea mai mică dimensiune estimată a stelei UY Scuti.
Raza stelei UY Scuti este de 1.708 de ori mai mare decât cea a Soarelui, fiind cel mai mare obiect identificat vreodată în spațiu de oamenii de știință.
În schimb, la capitolul greutate, steaua UY Scuti nu este cea mai masivă stea. Ea este depășită de steaua R136a1, care are o masă de aproximativ 300 de ori mai mare decât cea a Soarelui, comparativ cu masa lui UY Scuti, care este de ”doar” 30 de ori mai mare ca masa Soarelui.