Banii reprezintă simbolul care redă puterea economică unui stat, a unei companii și a unei persoane fizice. Aceștia sunt esențiali în viața modernă, iar lipsa acestora duce treptat la un sistem anarhic. De-a lungul timpului, banii s-au transformat de la mijloace de schimb, la simboluri ale puterii și prosperității. Care este cea mai utilizată monedă din lume?
Banii sunt nelipsiți din cotidian. Avem nevoie de ei când ieșim pe stradă, când luăm transportul în comun, când mergem în vacanțe sau când vrem să facem cumpărăturile. Aceștia au devenit elementul esențial după care ne ghidăm viața, iar pentru unii pare a fi singurul scop. Lunar, miliarde de oameni își primesc salariul sub formă de bani cu care își asigură bunăstarea lor și familiei.
În cele mai multe dintre țările lumii, există diferite tipuri de bani, fiecare cu puterea lui de cumpărare. Spre exemplu, moneda oficială a României se numește Leu, în China găsim Yuan, în Mexic este Peso, iar în Indonezia Rupie. Pe lângă aceste exemple, se mai regăsesc valutele puternic dezvoltate și susținute de economiile puternice, prin care au loc tranzacțiile internaționale importante. Aici putem vorbi de Euro, Dolari, Lira Sterlină sau Francul elvețian.
Dintre toate care circulă, piața pare a fi dominată de către dolarul american. Aceasta este cea mai utilizată monedă din lume, fiind recunoscută pentru stabilitatea sa în piețele și tranzacțiile internaționale. În același timp, dolarul american este și moneda de rezervă globală, ceea ce înseamnă că este preferată pentru împrumuturi de către băncile centrale și instituțiile financiare.
Din cauza mai multe diferențe de ordin financiar sau chiar social, mai multe țări nu doresc sau nu pot să adere la monezi de circulație internațională. Astfel că, în fiecare an ajung să se piardă sume importante la schimburile valutare de către statele cu monedă mai slabă.
Iată cum arată Top 15 ale acestora și cum se poziționează față de Leul românesc:
Bonus: Dolar American. 1 Dolar American = 4.58 lei
Trebuie să ținem cont că valoarea transmisă mai sus este raportată la cursul valabil din ziua de 27 ianuarie 2024. Acestea pot fluctua periodic, iar cursul trebuie verificat constant.
Foto: Depositphotos.com