Care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

06.09.2018
Care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

Artiștii români au fost mereu apreciați la nivel internațional. Multe dintre creațiile artiștilor autohtoni au fost vândute pe bani buni. Totuși, care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

Cea mai valoroasă operă de artă românească îi aparține sculptorului Constantin Brâncuși. În anul 2009, un colecționar celebru a dat 29,125 de milioane de euro pentru opera „Madame L.R.”

„Madame LR” a fost creată de către Constantin Brâncuși (1876-1957) între anii 1914-1917. Opera, care a părăsit atelierul lui Brancusi la scurt timp dupa creație, nu a fost expusă niciodată.

Este adevărat că Brâncuși a mers 2.000 de km pe jos până la Paris?

Se pare că „Madame LR” a fost sculptată la puțină vreme după ce Brâncuși a întâlnit-o în Capitala Franței pe Léonie Ricou. Totuși, relația dintre cei doi nu a depășit niciodată stadiul de amiciție.

Piesa este lucrată în lemn de stejar și are înălțimea de 117 centimetri. Aceasta este cea mai valoroasă operă de artă românească din toate timpurile. Constantin Brâncuşi era în 2010 depăşit doar de Giacometti, Modigliani şi Matisse într-un top ten al celor mai scumpe opere de artă din toate timpurile.

Brâncuși a vrut să doneze, statul nu a acceptat

Constantin Brâncuşi a vrut să doneze statului român lucrările aflate în atelierul său de la Paris, pentru a lăsa ţării natale o imensă moştenire. Era vorba despre 230 de sculpturi, 41 de desene, 1.600 de fotografii și câteva piese de mobilier. Academia Republicii Populare Române a analizat oferta, într-o şedinţă condusă de scriitorul Mihail Sadoveanu, iar oferta a fost refuzată.

Cum arată casa în care s-a născut Brâncuși?

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, în satul Hobița, Gorj. Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși.

Copilăria micuțului Brâncuși a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și chiar birturi. Astăzi, casa natală din Hobița a lui Brâncuși poate fi vizitată de către doritori.

De unde vine denumirea Munților Carpați?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot