Care este cea mai valoroasă operă de la Luvru?

19.08.2021
Care este cea mai valoroasă operă de la Luvru?

Muzeul Luvru din Paris este unul dintre cele mai importante și faimoase muzee de artă și istorie din lume. Acesta are o suprafață de 210.000 metri pătrați, dintre care 60.600 metri pătrați sunt destinați expozițiilor. Clădirea adăpostește unele dintre cele mai importante opere de artă ale umanității.

Care este cea mai valoroasă operă de artă din muzeul Luvru?

Arta este despre emoție. Opera creată reprezintă un artist care își dezlănțuie gândurile și sentimentele cele mai interioare pe pânză pentru ca toți să fie martori, dar puțini să vadă și să înțeleagă. Dacă te uiți la o pictură și nu simți nimic, acest lucru este din cauza faptului că îți lipsește povestea și chiar motivul, de aceea este recomandat să te informezi dinainte despre opera respectivă sau să asculți explicațiile ghidului.

Dacă auzi povestea și nu ai nicio emoție, atunci nu este o operă de artă grozavă, deoarece scopul creației este de a trezi sentimente. Nu trebuie să aveți o experiență de artă lungă pentru a aprecia operele. Fiecare trăiește diferit, în funcție de experiența vieții, ceea ce vede, iar pentru unii o operă de artă poate aduce sentimente de bucurie, în timp ce pentru alții poate trezi emoții triste.

Pasionații și nu numai de istorie și de artă trebuie să viziteze măcar o dată în viață muzeul Luvru. Aici, pot fi admirate unele dintre cele mai scumpe exponate din lume. Totodată, poate fi observat cum a evoluat societatea, de-a lungul timpului. Printre operele care pot fi observate sunt: „Codul lui Hammurabi”, „Venus din Milo”, „Gioconda” de Leonardo da Vinci și „Libertatea conducând poporul” de Eugène Delacroix.

Potrivit datelor oficiale, în muzeul Luvru se găsesc 460.000 de exponate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă. Cea mai scumpă creație este greu de descifrat, însă se poate face o estimare potrivit asigurărilor. Așadar, conform Guinness World Records, „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci ar avea cea mai mare valoare de asigurare pentru o pictură. Afișată permanent la Luvru din Paris, „Mona Lisa” a fost evaluată la 100 de milioane de dolari americani pe data de 14 decembrie 1962. Ținând cont de inflație, valoarea din 1962 ar fi în jur de 860 milioane de dolari americani în 2020.

Care este cea mai scumpă operă de artă din lume?

Cea mai scumpă operă de artă din lume a fost vândută, în anul 2017. „Salvator Mundi”, atribuită lui Leonardo Da Vinci, se găsește în prezent la bordul unui iaht al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Aceasta este considerată totodată cea mai scumpă pictură din lume, după ce a fost achiziționată pentru 450 de milioane de dolari americani la o licitaţie Christie’s de la New York.

 

Cu toate acestea, specialiștii în domeniu consideră că pictura nu a fost realizată de Leonardo da Vinci, ci de către Giovanni Antonio Boltraffio, asistentul pictorului italian. Opera, intitulată „Salvator Mundi”, îl înfățișează pe Iisus ținând un glob transparent într-o mână și gesticulând o binecuvântare cu cealaltă.

Foto: unsplash.com, news.artnet.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot