Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

07.03.2018
Care este cea mai veche casă locuibilă din București?

Casa Melik. 250 de ani. Vi se pare mult? Vi se pare puțin? Ei bine, 250 de ani este vârsta pe care o are cea mai veche casă locuibilă din București. Cea mai veche clădire nu se află în Centrul Vechi, așa cum ne-am fi așteptat cu toții, ci în Cartierul Armenesc, din apropierea Pieței Universității.

Conform istoricilor, construcția casei a început în jurul anului 1760. Primul proprietar ar fi fost un boier al cărui nume s-a pierdut între timp. Urmașii boierului au vândut casa în anul 1815 unui negustor armean pe nume Kevork Nazaretoglu. Acesta a murit în 1840 și casa a ajuns în posesia fiului armeanului.

Imobilul ce poartă și astăzi numele „Casa Melik” ajunge ulterior pe mâinile arhitecului Iacob Melik, cel care era soțul Anei, nepoata lui Nazaretoglu. La Revoluția din 1848, soții Melik au fost exilați. După 9 ani de exil, cei doi s-au întors și au renovat casa în anul 1857.

Aceștia nu au avut moștenitori direcți și casa a ajuns pe mâna comunităţii armene care trăia în zonă. Imobilul a rezistat bombardamentelor atât din primul, cât și din Al Doilea Război Mondial. Din anul 1921 și până în anul 1947 casa a adăpostit un azil, așa cum și-a dorit Ana Melik în testament. Ulterior, imobilul a avut mai mulți proprietari.

Casa melik
Interiorul Casei Melik

Astăzi, în Casa Melik funcţionează Muzeul Theodor Pallady, care adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răuţ. Casa Melik, situată pe strada Spătarului la numărul 22, a fost declarată monument istoric.

Casa Melik
Casa Melik a suferit trei renovări

Care este cea mai veche clădire din București?

Biserica Sfântul Anton este cea mai veche așezare din Capitala României. Aceasta a fost ridicată de voievodul Mircea Ciobanu în secolul al XVI-lea, pe locul fostei biserici, ctitorită de Mircea cel Bătrân. De-a lungul timpului, lăcaşul situat în Centrul Vechi a suferit o serie de transformări sub conducerea domnitorilor Matei Basarab, Gheorghe Ghica sau Nicolae Mavrocordat.

Biserica Sfântul Anton
Biserica Sfântul Anton

Foto: mnar.arts.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot