Suntem pe aceste mealeaguri din spațiul carpato-danubiano-pontic de când lumea și pământul. Totuși, care este cea mai veche localitate din România?
Conform istoricilor, oraşul Constanţa, cunoscut în latină ca Tomis Constantiana, împreună cu regiunea din jur, este cel mai vechi oraş de pe teritoriul României. Prima atestare datează din anul 657 î de Hr. din perioada în care aici exista o colonie grecească denumită Tomis. Acest nume este probabil derivat din cuvântul grecesc τομή (tomí) care înseamnă „tăietură” sau „despicătură” și se referă la linia țărmului.
Care este cel mai mic oraș din România?
Conform lui Herodot, o altă posibilă origine a numelui ar fi Tomiris, cea care a fost regina masageților, un trib scit ce trăia între Marea Neagră și Marea Caspică.
Colonia Tomis a fost cucerită de romani în anul 71 î de Hr. și după ce Constantinopol a devenit capitala Imperiului Roman de Răsărit, colonia Tomis a fost redenumită Constantiana, după sora împăratului Constantin cel Mare. Constantiana a rămas parte a acestui stat până în secolul VII, când a fost pierdută din cauza migrațiilor slavilor și bulgarilor.
În timpul Evului Mediu, Constanța a fost una dintre piețele comerțului genovez în bazinul Mării Negre. În secolul al XV-lea, Dobrogea împreună cu Constanța au fost cucerite de armata Imperiului Otoman.
După 1878, odată cu independența României, Constanța a devenit cel mai important port românesc.
De ce a fost aleasă București drept capitala României?