Care este cea mai veche sticlă de vin din lume? Trebuie sau nu deschisă?
Cea mai veche sticlă de vin din lume are 1.654 de ani și se găsește la Muzeul de Istorie al Palatinatului din Germania. Aceasta este cunoscută sub numele de „Speyer” sau „Römerwein”. Istoricii au păreri împărțite, unii considerând că sticla ar trebui deschisă, în timp ce alții sunt de părere că aceasta ar trebui să rămână sigilată.
Sticla are o formă neobișnuită, cu mânere în formă de delfini și este sigilată cu ceară. Conținutul din ea are aproximativ o treime ulei de măsline, care în trecut era folosit ca și conservant pentru a împiedica oxidarea vinului.
Cum a fost găsită cea mai veche sticlă de vin din lume?
Sticla de vin numită „Speyer” sau „Römerwein” a fost descoperită în mormântul unui cetățean roman, nobil, în anul 1867, în regiunea Renania-Palatină din Germania. La vremea respectivă arheologii au fost foarte încântați de ceea ce au găsit, vestea răspândindu-se rapid printre nemți și apoi printre europeni.
Potrivit istoricilor, proprietarul sticlei de vin era un legionar de rang înalt, care a fost înmormântat cu aceasta, fiindcă era un obicei străvechi în credințele romanilor de a fi îngropați cu obiecte valoroase pentru a le putea folosi în viața de apoi. În mormântul nobilului roman au fost găsite și sarcofagele celor două soții ale sale.
Sticla antică, care reprezintă mii de ani de istorie și obiceiuri omenești, a fost numită după orașul Speyer. În zilele de glorie ale Romei Antice, cultele vinului și băutura alcoolică în sine erau respectate cu sârguință.
În timpul Primului Război Mondial, un chimist a analizat sticla „Speyer”, dar nu a deschis-o niciodată, așa că vinul a fost dat Muzeului Istoric al Palatinatului din Speyer. De-a lungul timpului, numeroși oameni de știință au încercat să obțină permisiunea de a analiza în detaliu conținutul sticlei, însă au fost refuzați.
Nu suntem siguri dacă ar putea suporta sau nu șocul cu aerul. Conținutul este încă lichid și sunt unii care cred că ar trebui supus unor noi analize științifice, a declarat Ludger Tekampe, specialist în domeniul vinului, potrivit thevintagenews.com.
Se spune că vinul cu cât este mai vechi, cu atât este mai bun, însă se presupune că vinul „Speyer” este atât de vechi încât este imposibil de băut.
Foto: Wikipedia.org