La finalul anului 2022, populația totală a lumii a depășit cifra orbitoare de 8 miliarde. În continuare, cele mai populate țări provin din Asia, acestea fiind China și India. Se așteaptă ca până în anul 2037 să fie depășit praful de 9 miliarde de oameni. Cam mulți, nu-i așa? Acest număr incredibil de oameni necesită resurse uriașe care sunt acoperite cu greutate. Astfel ne putem întreba care este cel mai consumat aliment zilnic?
De la apariția motorului cu abur, evoluția tehnologiei a avut un trend ascendent incredibil de rapid. De atunci și până în prezent, viitorul a căpătat noi înțelegeri. Cu toate acestea, lumea modernă necesită din ce în ce mai multe resurse pe care Terra pare că începe să nu le mai aibă.
Apa, oxigenul și combustibilul sunt unele dintre cele trei mari resurse pe care oamenii le primesc gratuit de la mama natură, dar care nu sunt regenerabile, dar pierderea lor ar însemna o catastrofă de nereparat.
Viteza cu care lumea se schimbă pare că nu vrea să dea înapoi naturii timpul să se refacă. Astfel că, mâncarea poate fi cumpărată oricând de la supermarket, telefonul nou ajunge în fața ușii în cel mai rapid timp, locuințele se ridică amețitor de repede. Toate acestea au în spate resurse moștenite de la planetă, dar care sunt folosite cu nechibzuință.
Anual, sunt realizate rapoarte de către specialiști care monitorizează cât a produs planeta și cât a consumat omul. La ultimul raport din 2022, omenirea a consumat resursele valabile pentru un an calendaristic pe data de 28 iulie, adică la mijlocul anului. Acest lucru se traduce prin faptul că oamenii consumă mai mult decât planeta produce. De îngrijorat este faptul că acestea analize au arătat că anual, resursele s-au epuizat mai rapid decât în anul precedent.
Deși este greu de precizat ce mănâncă oamenii cel mai mult, acesta poate fi măsurat. Dacă pâinea ar fi primul răspuns apărut în mintea oricărei persoanei, trebuie precizat că nu este răspunsul corect. Conform datelor adunate de către specialiști, cel mai consumat produs provine din Asia, acest fiind orezul.
Mai mult de jumătate din populația lumii consumă zilnic orez, în special în regiuni întinse din Africa, America Latină și Asia. Se poate consuma direct, dar și în alte scopuri precum alcool sau materii prime. Un motiv principal pentru acest rezultat este prețul produsului, dar și nivelul de trai scăzut al comunităților în care orezul este laitmotivul bucătăriei.
Foto: Depositphotos.com