Care este cel mai eficient prădător din lume?

26.12.2023
Care este cel mai eficient prădător din lume?

Pisicile, acele animale adorabile și prietenoase pe care le vedem în unele case, ascund un adevăr întunecat: sunt ucigași eficienți și au un impact semnificativ asupra ecosistemului global. Un recent studiu, prezentat în revista Nature Communications, a arătat că pisicile mănâncă peste 2.000 de specii în întreaga lume, inclusiv câteva sute care sunt în pericol de dispariție.

De la domesticirea lor acum 9.000 de ani, pisicile s-au răspândit pe toate continentele, cu excepția Arcticii, și instinctul lor de vânători iscusiți s-a păstrat nealterat. Cercetătorii le descriu acum drept „una dintre cele mai problematice specii invazive din lume”, subliniind impactul lor asupra biodiversității globale.

Pisica, cel mai eficient prădător

Păsări, mamifere, insecte și reptile – nimic nu scapă de ghearele acestor feline. Potrivit datelor oficiale, 17% dintre acestea sunt specii aflate pe lista roșie a animalelor în pericol de dispariție. Cu un apetit aparent insațiable, pisicile consumă 981 de specii de păsări, 463 de reptile și 431 de mamifere, constituind aproximativ 90% din totalul speciilor pe care le vânează. Studiul a dezvăluit că pisicile se hrănesc și cu 119 specii de insecte și 57 de specii de amfibieni, se arată în theguardian.com. Incredibil, nu-i așa?

Interesant este că impactul pisicilor este mai accentuat pe insule, unde acestea consumă de trei ori mai multe specii aflate pe cale de dispariție decât pe continente. În Noua Zeelandă, acestea au provocat chiar dispariția unor specii, cum ar fi Wrenul de stâncă și prepelița.

Restricții împotriva pisicilor

Această problemă a devenit atât de acută în unele regiuni, încât au fost propuse măsuri drastice. În Noua Zeelandă, de exemplu, există apeluri pentru eradicarea completă a pisicilor, iar competițiile în care copiii sunt încurajați să împuște pisici sălbatice au stârnit dezbateri aprinse. În Australia, unde se estimează că felinele ucid peste 300 de milioane de animale în fiecare an, grupurile de mediu fac apel la stăpânii acestora să le țină în casă, iar în unele zone au fost impuse măsuri de carantină.

Pisicile mănâncă în mare măsură ceea ce se găsesc. Dacă o specie lipsește din dieta lor, înseamnă fie că prada e absentă, fie este rară în mediul înconjurător, au notat cercetătorii.

Un alt aspect important este legat de responsabilitatea stăpânilor de pisici. Există câteva măsuri simple pe care aceștia le pot lua pentru a proteja fauna locală. Un purtător de cuvânt al Societății Regale pentru Protecția Păsărilor din Marea Britanie a sugerat că zgarda cu clopoțel și ținerea animalelor în casă în timpul nopții contribuie semnificativ la reducerea numărului de păsări vânate.

În concluzie, este evident că adorabilele pisici au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător și că este necesară o abordare responsabilă din partea oamenilor pentru a minimiza acest impact devastator asupra biodiversității globale.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot