Care este cel mai înalt loc din România populat permanent?
Munții Bucegi sunt cei mai apreciați de turiștii români, datorită multiplelor obiective turistice din zonă. Masivul se întinde pe teritoriul județelor Dâmbovița, Prahova și Brașov, având o suprafață de aproximativ 300 de km pătrați. În regiune se găsesc mai multe vârfuri care depășesc 2.500 m înălțime.
Care este cel mai înalt vârf din munții Bucegi?
Frumusețea munților Bucegi este cu greu egalată. Pajiștile pline de verdeață, pădurile imense și faună diversă fac din această zonă o adevărată capodoperă naturală. Așa cum spuneam mai sus, în masivul Bucegi se găsesc mai multe vârfuri care depășesc 2.500 m înălțime.
Unul dintre ele este Vârful Omu, care are o înălțime de 2.505 m. Acesta este cel mai înalt vârf din munții Bucegi, însă unii consideră că înălțimea sa nu este cea corectă și ar trebui calculată cu tot cu bolovanul din vârf, ceea ce ar duce măsurătoarea la 2.514 m. Diferența nu este mare, însă acest lucru ar urca Vârful Omu de pe locul 11 pe locul 6, în clasamentul celor mai înalte vârfuri din țară. Munții Bucegi sunt atât de înalți încât, în zilele senine, se pot vedea tocmai de la București.
Trebuie specificat că în România mai există un vârf care se numește Omu. Acesta se află în Munții Suhard din nordul Carpaților Orientali, cu altitudinea de 1.932 metri.
Cel mai înalt loc din România populat permanent
Nu multă lume știe, însă Vârful Omu este cel mai înalt punct din România populat permanent. Acest lucru se datorează stației meteorologice din vârf, precum și a cabanei Omu. Stația meteorologică, așa cum este normal, are ca și obiectiv prognozarea vremii în țară, dar și în zonă, și este permanent populată de cineva.
La cabana Omu vin turiști din România, dar și de peste hotare, iubitori de munte și de natură. Aceasta este lipsită de electricitate și apă, însă reprezintă un veritabil loc pentru iubitorii de munte care vor să înțeleagă cu adevărat natura, care vor să stea departe de tehnologie și de agitația urbană.
Traseele montane sunt numeroase. Se poate ajunge din Sinaia urmărind marcajul benzii albastre până la Cabana Piatra Arsă, apoi pe banda galbenă via Cabana Babele. Acest traseu se poate străbate în aproximativ 8 ore.
Un alt traseu ce durează 5-6 ore este din Busteni. Se poate urca prin Valea Cerbului, urmărind banda galbenă. Din Predeal și Râșnov via Cabana Mălăiești se poate ajunge la cabana Omu urcând 7-8 ore ghidați de banda albastră.
Un alt traseu care este agreat de iubitorii montani se poate face din Bran, prin Șaua Țigănești (banda rosie, 6-7 ore) sau pe la vârful La Scara (triunghi galben, 7-8 ore).
Foto: Wikipedia