Care este cel mai înalt munte din sistemul solar? Este de 3 ori cât Everestul!

de: Claudiu Petrișor
12 11. 2024
Olympus
Muntele Olimp

Când vine vorba despre superlative într-ale munților, cu siguranță Everest se află pe primul loc. Vârful Everest din Muntele Himalaya (8.848 m) deţine cea mai mare înălţime din lume. Cel puțin pe uscat. Măsurat de la baza oceanului Mauna Kea din Hawaii este mai înalt decât Everest ajungând la 9.170 m. Totuși, în sistemul solar există un munte de trei ori mai mare ca Everestul: Muntele Olimp de pe Marte.

Cât de înalt este Muntele Olimp?

Muntele Olimp este un vulcan masiv, considerat cel mai înalt munte din întregul sistem solar. Acesta atinge o înălțime impresionantă de 21.287 de metri, ceea ce îl face de aproximativ trei ori mai înalt decât Everestul, cel mai înalt vârf de pe Pământ. În plus, baza acestuia se întinde pe un diametru de aproximativ 600 de kilometri, ceea ce îl face de asemenea cel mai larg vulcan cunoscut din sistemul solar.

Muntele Olimp este un vulcan de tip scut, ceea ce înseamnă că s-a format prin erupții vulcanice lente, care au acoperit o zonă vastă cu straturi de lavă solidificată, creând astfel o formă largă și domoală.

De ce este atât de înalt Muntele Olimp?

Spre deosebire de Pământ, unde plăcile tectonice se mișcă constant și pot duce la distrugerea sau modificarea unui vulcan de-a lungul timpului, pe Marte, plăcile tectonice nu sunt active. Acest lucru permite vulcanilor să crească pe o perioadă lungă de timp fără a fi distruși sau erodați.

Totodată, Marte are aproximativ 38% din gravitatea Pământului. Aceasta înseamnă că materialele vulcanice nu se prăbușesc sub propria lor greutate la fel de repede cum se întâmplă pe Pământ, permițând formarea unor structuri mult mai înalte și mai largi.

Când vom ajunge pe Marte?

Marte se află la aproximativ 55 de milioane de km depărtare de Terra. O călătorie spre Marte durează în jur de 7 luni. Misiunile anterioare pe Marte au durat, în general, de la 128 de zile la aproape un an. Cu tehnologia actuală și designul de rachete, NASA a estimat că primele nave care vor transporta oameni pe Marte vor atinge viteze de aproximativ 39.600 de kilometri pe oră. Cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de anul 2100.

Primul om din istorie care a cucerit Everestul a fost Edmund Hillary, un alpinist originar din Noua Zeelandă. Alături i-a fost şerpaţul Tenzing Norgay. Hillary a atins vârful de 8848 m pe data de 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineața (ora locală).

42 de ani mai târziu, adică în anul 1995, un român ajungea în premieră pe Everest. Pe data de 17 mai, Constantin Lăcătușu, originar din Piatra Neamț, devenea, în mod oficial, primul alpinist român care a urcat pe cel mai înalt punct de pe Glob. Fără șerpaș și, o bună parte din drum, fără oxigen.