Care este cel mai lung pod din Europa? Când a fost construit?

30.12.2020
Care este cel mai lung pod din Europa? Când a fost construit?

Cel mai lung pod din Europa. De-a lungul vremii, omul a creat fel de fel de construcții care au rămas în istorie. Podurile sunt proiecte necesare pentru transport, multe dintre ele impresionând prin mărimea lor. Acestea au devenit mai mari de la un secol la altul și au avut menirea de a lega comunități care fuseseră despărțite de ani de zile.

În Europa, de-a lungul timpului, au apărut tot mai multe poduri, legând diferite state între ele, dar și orașe din aceeași țară. Unul dintre podurile cele mai frumoase de pe „bătrânul continent” se află în Portugalia și se numește Vasco da Gama. Acesta traversează râul Tagus și leagă orașele Sacavém și Montijo.

Podul Vasco da Gama are o lungime de 17.200 m și a fost numit așa în cinstea exploratorului Vasco da Gama (a descoperit calea maritimă dintre Europa și India).

Când a fost construit podul Vasco da Gama?

Realizarea construcției a început în anul 1995 și a durat doar 18 luni. Pe data de 29 martie 1998, podul a fost dat în folosință traficului rutier. Un lucru ciudat îl reprezinta faptul că dacă vii dinspre Nord trebuie să plătești o taxă, pentru a merge pe pod, însă în sens invers nu.

Construcția a fost proiectată pentru a rezista unui cutremur de 4,5 ori mai mare decât cel care a lovit Lisabona, în anul 1755, care a fost estimat la 8,7 pe scara Richter. Podul a fost gândit să reziste 120 de ani și poate face față vântului de 250 km/h.

Piloni de susținere ajung și la 85 de m sub nivelul mării, iar lățimea podului este de 30 de metri cu o deschidere principală de 450 de metri.

Care este cel mai lung pod din Europa?

Pentru multă vreme, podul Vasco da Gama a fost cel mai lung din Europa. Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a dus la realizarea altei construcții gigant. În anul 2016, Vladimir Putin a inaugurat podul numit „construcția secolului”, care are 19 km lungime și a costat 3,7 miliarde de dolari. Construcția leagă Rusia de peninsula Crimeea și a fost terminată cu șase luni mai devreme decât prevedea proiectul.

Vezi aici cum a fost realizată „construcția secolului”!

Foto: fineartamerica.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot