Unul dintre cele mai dense orașe din Europa, Bucureștiul este, de asemenea, „binecuvântat” cu trafic înnebunitor și o mulțime de zile călduroase.
Din fericire, numeroasele sale parcuri, împrăștiate în oraș, oferă un contrast binevenit, deoarece oferă spații verzi deosebite și perfecte pentru picnicuri, alei umbrite pentru plimbări, o mulțime de lacuri pe care poți să mergi și, poate surprinzător, de multe ori o gamă bogată de animale sălbatice.
Parcul Herăstrău are o suprafață de 110 de hectare, dintre care 74 ha sunt ocupate de Lacul Herăstrău.
Lacul a fost partea centrală în jurul căruia parcul a fost construit ulterior, malul acestuia fiind una dintre locurile de promenadă preferate de înalta societate din Bucureşti încă de la începutul secolului al XIX-lea. Lacul face parte din reţeaua de lacuri de pe cursul râului Colentina.
Construcția a început în anul 1930 și timp de 6 ani au fost executate lucrări de asanare pentru a face loc viitorului complex de agrement. În 1936 a avut loc inaugurarea parcului.
Cunoscut anterior sub numele de Parcul Carol II, Parcul Naţional şi chiar Parcul I.V. Stalin, Parcul Herăstrău, astăzi Parcul Regele Mihai I al României are ceva pentru toată lumea. Datorită dimensiunii sale, este un loc preferat pentru alergare și ciclism, în orice anotimp.
Iubitorii de natură pot descoperi parcul cu barca sau se pot plimba relaxându-se prin flora sa bogată, fiind scufundat în verdeaţa răcoroasă a arborilor (în principiu, tei, sălcii, arţari, plopi şi frasini) şi colorat de zone precum Grădina Japoneză, Insula Trandafirilor, Insula Plopilor sau zona Expo Flora.
Vânătorii de cultură pot vizita muzeul în aer liber al orașului, Muzeul Satului și Palatul Elisabeta
Pentru participanții la petreceri, un număr mare de terase pline de viață și restaurante care oferă priveliști deosebite asupra lacului au creat un zumzet care face din zona un pretendent serios pentru Centrul Vechi al Bucureștiului.
Parcul Herăstrău ocupă primul loc în topul celor mai mari parcuri din România, urmat de Parcul Romanescu din Craiova.
Pentru că este pe locul unde, în trecut, se afla moșia și grădina familiei Bibescu, mult timp i s-a spus Parcul Bibescu. Prin reamenajarea spațiilor verzi, aclimatizarea unor specii noi de arbori și prin construirea unor structuri noi, fosta moșie Bibescu a fost total transformată.
Astăzi este cea mai mare grădină publică din Craiova având o suprafață de aproximativ 100 ha. Parcul se află în sudul Craiovei și mai este cunoscut ca Parcul Independenței sau Parcul Poporului.