Care este cel mai mare sat din România? E mai mare chiar decât Bucureștiul!

19.06.2018
Care este cel mai mare sat din România? E mai mare chiar decât Bucureștiul!

Cine ar fi crezut că în țara noastră există un sat care se întinde pe o suprafață mai mare decât Capitala României? Ei bine, este vorba despre Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați.

Satul mai mare decat Bucurestiul

Suprafața Bucureștiului este de 228 de km pătrați. E drept, orașul se dezvoltă de la un an la altul. A Jinei, satul din județul Sibiu unde își duc zilele în jur de 3.700 de oameni, este de 315 de km pătrați (32.980 hectare). Jina, deși are vatra așezată la altitudinea de 1.000 de metri, își are hotarele la vârfuri de peste 2.200 de metri.

Majoritatea locuitorilor din Jina sunt români (85,57%), cu o minoritate de romi (4,27%). Pentru 10,16% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Locuitorii Jinei (sat atestat documentar în secolul al XV-lea) se ocupă în mare parte cu păstoritul, tocmai de aceea au la dispoziție o suprafață întinsă mai mare decât a Capitalei României.

Pentru a ajunge la stână sau la fâneţe, oamenii din sat parcurg zeci de kilometri. De exemplu, distanţa de la vatră la cel mai înalt punct este de 60 kilometri, iar cea mai mare distanță de la vatră la marginea de hotar este de aproximativ 80 de km, notează autorii cărţii “Mărginimea Sibiului. Ghid cultural turistic“.

Jina, sat de graniță

Între anii 1764 și 1851, Jina a fost un sat grăniceresc și, din cauza suprafeței mari de apărat, avea propria armată: compania a V-a, în cadrul Regimentului I Valah. De-a lungul vremii, satul a avut mai multe denumiri printre care Zina, Zinna, Salina, Jivna, Schina, Gina sau Jina.

Recent, în Jina, a fost inaugurată și o pârtie de schi care a costat zece milioane de lei. Primarul comunei este Gheorghe-Vasile Beschiu din partea Partidului Național Liberal și a fost ales în anul 2016.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot