De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În România, cel mai înalt este Vârful Moldoveanu cu o altitudine de 2.544 m. Totuși, care este cel mai mic munte din lume?
Muntele Wycheproof din Australia este considerat ca fiind cel mai mic munte înregistrat din lume. Situat în zona teritorială Terrick Terrick din Australia, acesta este la 486 de metri deasupra nivelului mării, dar la doar 147 de metri deasupra terenului înconjurător. Muntele Wycheproof este format din granit.
Orașul Wycheproof este situat pe versanții de sud-vest ai muntelui. Primele atestări ale așezării au fost în anul 1846, dar localitatea nu a fost cercetată până în 1875. Numele „Wycheproof” provine din limba aborigenă locală, „wichi-poorp”, și se traduce prin „iarbă pe un deal”. Muntele joacă un rol în comunitatea locală și în fiecare an pe munte se organizează curse de rezistență. Există multe trasee de mers pe jos și în zonă pot fi văzute animale sălbatice locale, cum ar fi emu și canguri.
Deși între Everest și Muntele Wycheproof este o diferență de peste 8.000 de metri, statisticile arată că mai mulți oameni au ajuns în vârful Everestului decât în vârful Muntelui Wycheproof, din sudul Australiei.
Munții Măcin care fac parte din Munții Dobrogei sunt considerați a fi cei mai mici munți din România, având altitudinea maximă de 467 m. Înălţimea scăzută este datorată mai ales proceselor exogene care au acţionat prin erodarea materialului constituent al rocilor, expunând în prezent la suprafaţă roci care erau în momentul formării catenei muntoase la baza sa.