Care este cel mai puternic pașaport din lume? Top pașapoarte puternice

28.07.2022
Care este cel mai puternic pașaport din lume? Top pașapoarte puternice

Pentru a călători în afara spațiului UE ai nevoie de un pașaport. Acesta reprezintă calea de identificare a țării din care provii. În funcție de cât de strânse sunt legăturile politice între state, putem vorbi de viză de turist sau permis de intrare în noul teritoriu. Acestea reliefează cât de puternic este pașaportul în lume. 

Top 4 pașapoarte din lume

Pașaport

Conceptul de pașaport a apărut în anul 1414 și a fost propus de către Regele Henry V al Marii Britanii. Acesta era menit să ajute la identificarea cetățenilor pe perioada  în care se aflau în alte teritorii.

Pașaportul modern a început să fie utilizat ca o regulă obligatorie începând cu Primul Război Mondial, fiind folosit ca o modalitate de identificare a migrației oamenilor.

Puterea unui pașaport se realizează prin măsurarea mai multor factori, printre care: Competitivitatea statului în piețele internaționale, calitatea vieții sau indicele de mobilitate, adică numărul efectiv de state în care cetățeanul primește acces imediat.

1. Cel mai puternic pașaport. Emiratele Arabe Unite

pașaport

Anul 2022 reprezintă o premieră pentru Emiratele Arabe Unite. Deschiderea granițelor post-pandemie și relațiile economice/politice a statului arab a facilitat evoluția pașaportului. Acum, cetățenii Emiratelor Arabe Unite pot călătorii în 171 de state, dintre care 116 în baza pașaportului doar cu viza primită în aeroport sau chiar fără aceasta. Pașaportul EAU a surclasat Japonia și Singapore.

2. Germania, al 2-lea cel mai puternic pașaport

Germania

În vârful clasamentului pentru locul al 2-lea regăsim Germania. Statutul de cea mai stabilă și puternică economie a Europei îi conferă Germaniei puterea de a avea al doilea cel mai puternic pașaport din întreaga lume. Cetățenii pot călătorii fără viză în țări precum SUA, Australia sau Brazilia. Alături de Germania, în fruntea statelor cu pașapoarte puternice mai regăsim Suedia, Finlanda, Luxemburg, Spania, Franța, Italia, Olanda, Austria sau Coreea de Sud. Toate acestea pot călători în 168 țări fără probleme.

3. Danemarca

Danemarca

În a 3-a categorie de state cu pașapoarte puternice se încadrează Danemarca, Belgia, Portugalia, Elveția, Japonia, Polonia, Irlanda, SUA.
Succesul Danemarcei este dat de către politicile de incluziune socială, de politicile economice și de cele de mediu. În acest clasament regăsim și Japonia, care din cauza pandemiei a fost nevoie de o închidere a granițelor pe o perioadă mai îndelungată, căzând din topul statelor cu cele mai puternice pașapoarte.

Categoria a 4-a

Norvegia

Politicile implementate de către statele nordice duc aceste societăți în topurile clasamentelor: cei mai fericiți oameni, cele mai ridicate standarde de viață, cel mai ridicat nivel de învățământ etc. În clasamentul țărilor din a 3-a categorie găsim statele: Norvegia, Malta, Cehia, Grecia, Ungaria, Marea Britanie și Noua Zeelandă.

Unde se încadrează România?

România

România se află în categoria a 7-a. Acest lucru o clasează pe locul 38 al pașapoartelor în întreaga lume. Cetățenii români pot călători fără viză în țări precum Mexic, Brazilia, Argentina sau Singapore. Alături de România se mai află țări precum Cipru, Liechtenstein, Croația sau Bulgaria. Numărul țărilor pe care românii le pot vizita este de 162, dintre care 111 fără viză, 51 cu viză primită la intrare în teritoriu, iar pentru 36 este nevoie de viză.

Statele cu cele mai slabe cote

Dacă EAU este statul cu cele mai mari puncte, la polul opus găsim statele Somalia, Pakistan, Irak, Siria și Afghanistan. Cetățenii din Afghanistan pot vizita doar 2 țări fără vize, acestea fiind Haiti și Dominica. Libertatea, dar nu prea.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot