Care este diferența dintre apa de toaletă, apa de parfum și apa de colonie?
Apă de toaletă, apă de parfum sau apă de colonie? Grea alegere. Cine nu și-a cumpărat măcar o dată un parfum al cărui miros să nu persiste? Cine nu s-a întrebat măcar pentru câteva secunde care este deosebirea dintre apa de toaletă, apa de parfum și apa de colonie. Căci, da, există mai multe diferențe, iar site-ul shtiu.ro le va explica în rândurile de mai jos.
Diferența dintre apa de toaletă, apa de parfum și apa de colonie
Principala diferență între apa de toaletă și apa de parfum constă în gradul de concentrație pe care-l au uleiurile aromatice din conținutul aromei cu pricina. Astfel, apa de parfum conține o concentrație mai mare de uleiuri, în timp ce apa de toaletă o concentrație mai mică.
Ce este apa de parfum?
Ce înseamnă acest lucru în procente? Ei bine, apa de parfum conține un procent cuprins între 8-15% de parfum dizolvat în apă și aproximativ 85% alcool. Acesta este și motivul pentru care aceste parfumuri sunt mai scumpe. Mirosul durează mai mult de trei ore.
Dacă este de calitate și este depozitată în condițiile recomandate de producător, adică sigilată și ăntr-un loc răcoros și întunecat, apa de parfum își va păstra proprietățile și după doi sau trei ani.
Datorită intensității ridicate și a mirosului care persistă mai mult timp, este recomandat ca apa de parfum să fie folosită în iernile reci, cu ocazii speciale de genul nunți, botezuri sau diverse aniversări.
Apa de parfum trebuie aplicată pe cele mai calde locuri ale pielii, unde pulsul se simte cel mai bine, și anume în spatele urechilor, pe gât sau pe încheietura mâinii.
De asemenea, pentru a persista cât mai mult, apa de parfum trebuie aplicată pe piele sau pe păr imediat după ce ați făcut duș. Explicația ar fi că, atunci când pielea și părul sunt încă umede, mirosul este absorbit mai bine de piele, respectiv de scalp. Este recomandat să se folosească o combinație de gel de duș, loțiune de corp și apă parfumată din aceeași marcă și aceeași gamă.
Ce este apa de toaletă?
De cealaltă parte, apa de toaletă este cel mai răspândit tip de parfum. Conține un procent cuprins între 4-10% de ulei de parfum dizolvat în apă și alcool de aproximativ 80%. Majoritatea parfumurilor disponibile pentru bărbați fac parte din această categorie. Mirosul persistă aproximativ trei ore.
Concentrația componentelor aromatice este mai mică decât în cazul apei de parfum, motiv pentru care apa de toaletă poate fi achiziționată la un preț mai mic.
Apa de toaletă trebuie aplicată pe piele, în locurile unde pulsul se simte cel mai bine, de mai multe ori de-a lungul unei zile. De asemenea, apa de toaletă poate fi aplicată și pe îmbrăcăminte, fără să existe riscul de a o păta.
Datorită intensității sale mai scăzute, apa de toaletă este un parfum recomandat a fi folosit în lunile mai calde, în activitățile de zi cu zi, și anume la muncă și atunci când facem sport, adică locurile unde parfumuri mai grele i-ar putea deranja pe cei din jurul nostru.
Ce este apa de colonie?
În ceea ce privește apa de colonie (denumirea vine de la orașul german Koln (n.n. – Cologne în limba franceză), locul în care s-a fabricat pentru prima dată acest produs, procentul de ulei de parfum dizolvat în apă și alcool este cuprins între 2-5%, în funcție de producător. Mirosul durează mai puțin de două ore.
În plus, pe lângă nivelul de concentrație dintre cele trei esențe, diferențele mai constau și în intensitate și în culoare. Și evident, doritorii vor resimți și o diferență considerabilă de preț întrucât cu cât concentrația de uleiuri de parfum este mai mare, cu atât produsul este, de obicei, mai scump.
Caracteristice apei de colonie sunt notele de vârf de citrice proaspete, cele mijlocii de lavandă și rozmarin, în timp ce printre tonurile joase se simt notele de paciuli și de lemn.
Apa de colonie pentru bărbați se folosește mai ales pe față, însă poate fi folosit și pe post de înlocuitor pentru apa de toaletă. Deși mulți susțin ideea că este doar pentru bărbați, există ape de colonie și pentru femei, precum și produse unisex.
În cazul apei de colonie nu este valabilă regula conform căreia se aplică mai puțin pentru a avea un efect mai puternic. Se poate folosi în cantități mari deoarece aromele dispar rapid, lăsând în urmă un parfum ușor, plăcut și răcoritor.
Curiozități despre parfum
- Cea mai mare concentrație de ulei de parfum o are extractul de parfum, peste 20%;
- Chanel No. 5 a fost produs inițial în anul 1921 și este cel mai vândut parfum din istorie;
- Avicenna, un celebru învăţat din Persia, a fost primul care a descris tehnica distilării prin care se puteau obţine uleiurile esenţiale din plante şi flori;
- Unele parfumuri conțin ingrediente de origine animală;
- Parfumurile sunt de mai multe feluri: florale, chypre, aldehidice, fougère, piele, lemnoase, orientale sau citrice.
Foto: pexels.com