Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de digestie. Dar care sunt mai exact diferențele dintre cele trei?
Pentru a prepara acest produs, trebuie introduse granule de chefir în lapte și lăsate la fermentat în timpul nopții. Acele granule oferă chefirului un gust ușor acru, însă formează o bacterie benefică pentru corpul uman. Conform life.ro, granulele care rezultă din chefir sunt la fel cu conopida. Ceea ce este bine de știut este că persoanele cu intoleranță la lactoză pot consuma chefir deoarece bacteria ce se află în el descompune lactoza. Acest produs lactaic este benefic și celor care suferă de astm. Acesta este apreciat de cumpărătorii din România.
Sana este mai gustoasă și consistentă decât chefirul, ea fiind recomandată persoanelor care au un stil de viață activ. Această băutură se prepară prin fermentarea laptelui nefiert și a culturilor de bacterii lactice și mai apoi se scade Ph-ul. Sana este folosită de persoanele care practică mult sport deoarece magneziul, calciul și sărurile din ea oferă o doză de energie. Acest produs este utilizat atât de către consumatorii români, cât și de cei de peste granițe. Sana conține aproximativ 3,6% grăsime.
La originile sale, ayranul este o băutură turcească care se găsește în special în Siria, Liban, Irak și Iran. Ayranul a apărut de ani buni și pe rafturile magazinelor din România și se poate prepara din orice iaurt natural care se diluează cu apa plată sau minerală, ambele reci. Pentru aromă se adaugă mentă sau sare. Băutura se consumă, de obicei, după mâncări picante deoarece calmează stomacul și previne deshidratarea.
După cum am mai menționat, nutriționiștii recomandă mai des chefirul decât sana, datorită consistenței sale. Produsul ajută și persoanele care se confruntă cu acneea, erupții cutanate sau psoriazis, căci bacteriile din chefir reechilibrează întreg organismul. Laptele bătut este consumat de obicei cu jumătate de oră înainte de orice masă deoarece oferă senzația de sațietate și ajută la procesul de slăbire.
„Chefirul este acrisor și intepator, sana e mai dulceagă decât chefirul (sunt agenti de fermentare diferiti) iar ayranul e iaurt cu apă și sare, fiind foarte sărat”, a explicat un specialist în domeniul lactatelor pentru shtiu.ro.
Se recomandă consumarea cât mai rară a iaurturilor cu cereale sau fructe deoarece ele conțin cel mai mare procentaj de zahăr și grăsimi. Pentru cei care doresc să consume sana sau chefir natural, acestea pot fi preparate ușor acasă.
Foto: Depositphotos.com