Cafeaua face parte dintr-o familie de plante cu flori numite Rubiaceae. În cadrul acestei familii, se găsesc peste cinci sute de genuri (grupul biologic în care se împarte o familie) și aproximativ șase mii de specii.
Cine nu iubește boabele de cafea proaspăt măcinate? Deși botaniștii consideră că toate plantele purtătoare de semințe din familia Rubiaceae sunt plante de cafea, cafeaua pe care o bem se încadrează în principal în doar două specii, Arabica și Canephora, cunoscute și sub numele de Robusta.
Arabica are două soiuri principale, Typica și Bourbon. În cazul Canephora, bem soiul numit Robusta. Acesta este motivul pentru care termenul Robusta este folosit în general pentru această întreagă varietate de cafea.
De fapt, boabele de cafea au fost împărțite în două tipuri principale, Arabica și Robusta. Principala diferență, pe lângă faptul că sunt specii diferite din aceeași familie de plante, se rezumă la aroma și caracteristicile boabei reale.
Chiar și un singur tip de boabă de cafea sau soi poate varia în calitate și aromă. Adesea, condițiile de creștere și metodele de procesare imprevizibile vor produce un profil de aromă diferit rezultat în ceașcă. Un bob de cafea cultivat cu succes prezintă un set complet distinct de caracteristici atunci când este cultivat într-o locație în comparație cu alta.
Deși cafeaua Arabica conține mai puțină cofeină decât Robusta, boabele Arabica sunt adesea considerate superioare ca gust. Arabica tinde să aibă un gust mai fin, mai dulce, cu note aromatice de ciocolată și zahăr. Adesea au și note de fructe sau fructe de pădure. Robusta, in schimb, are un gust mai puternic, mai aspru și mai amar, cu nuanțe granulate sau cauciucate.
Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, peste 60% din producția mondială de cafea provine de la cultivatorii de Arabica. Acesta a fost tipul de boabe care a început întreaga poveste a cafelei în Etiopia și încă crește cel mai bine la altitudini mai înalte. Glorioase la miros, florile Arabica apar abia după câțiva ani și produc fructe elipsoide, în interiorul cărora se află două semințe plate cunoscute sub numele de boabe de cafea.
Potrivt Office Barista, un arbust Arabica crește până la 5 m înălțime, dar este de obicei tăiat până la aproximativ 2 m pentru a-l face mai viabil din punct de vedere comercial, comparativ cu un arbore Robusta, care poate ajunge intre 4.5 si 6 metri. Arabica are două seturi de cromozomi, deci este capabil de auto-polenizare. Aceasta înseamnă că rămâne în general stabilă ca specie, deoarece polenizarea încrucișată este mai puțin probabilă.
Cel mai răspândit soi de Coffea Canephora este Robusta, fratele mai mic al lui Arabica. În ciuda faptului că aroma sa este considerată mai puțin rafinată, Robusta este utilizat pe scară largă în amestecurile de espresso, deoarece se știe că produce o cremă mai bună (stratul cremos găsit deasupra unei cești de espresso) decât Arabica.
Foto: Deposit Photos