Care este diferența dintre cal și ponei?

20.04.2018
Care este diferența dintre cal și ponei?

Caii sunt printre primele animale pe care omul le-a domesticit și folosit la muncile agricole. Favoriții copiilor sunt poneii, niște cai mult mai mici. Există însă și alte diferențe între cai și ponei?

Principala diferență dintre cai și ponei este întocmită pe baza înălțimii, în special pentru competiții. Totuși, înălțimea nu este singurul criteriu și diferențele pot include aspecte ale fenotipului. Deosebiri pot apărea și în ceea ce privește conformația și temperamentul.

Federația Internațională de Sporturi Ecvestre ce folosește măsurători metrice, definește un ponei ca fiind un cal care măsoară mai puțin de 148 centimetri la greaban (înălțimea de la sol la punctul care uneste gâtul de trunchi al patrupedului). Cel mai mare cal cunoscut din istorie a fost probabil un cal din rasa Shire (cal) pe nume Sampson (sau Mammoth), care era născut în anul 1848. Acesta avea niste cifre impresionante: înălțimea de 220 cm și greutatea de 1500 kg.

Spre deosebire de cai, poneii au oase mai groase, gâturi scurte și subțiri și capete mici cu frunți late. În plus, poneii sunt mai inteligenți, lucru care îi face mult mai cooperanți cu dresorii. Poneii sunt, de asemenea, animale de ambalaj bune. În mod ciudat, raportat la gabaritul lor, poneii sunt mai puternici decât caii.

Cand a avut loc domesticirea cailor?

Conform specialistilor, domesticirea cailor s-a petrecut în urmă cu circa 6.000 ani, într-un vast perimetru care cuprinde astăzi stepele ierboase din Ucraina, sud-estul Rusiei și vestul Kazahstanului.

Curiozități despre cai și ponei:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot