Care este diferența dintre carnea de miel și carnea de berbecuț?

de: Claudiu Petrișor
01 04. 2019
berbecut

Miel versus berbecuț

Miel versus berbecuț. Eterna dilemă din preajma Paștelui. În apropierea Sărbătorilor Pascale, românii uită de carnea de porc sau de vită și acestea sunt înlocuite de carnea de miel sau cea de berbecuț. Totuși, care este diferența dintre carnea de miel și carnea de berbecuț?

Diferența dintre carnea de miel și carnea de berbecuț

Nu toată lumea face diferența între carnea de miel și cea de berbecuț. „Mielul este fratele mai mic al berbecuțului. De obicei, mielul are până în șase luni de viață, pe când berbecuțul este mai matur și are vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni. După 12 luni, devine deja cârlan. Ca și formă, mielul are trupul un pic mai disproporționat, pe când berbecuțul are conformația apropiată de ce a unui adult”, a explicat pentru shtiu.ro Marinel Corbu, un crescător de oi din localitatea buzoiană Limpeziș.

Acesta a adăugat: „De cele mai multe ori, mielul este mai mic, dar, pot fi și cazuri în care un berbecuț poate să aibă 5 kilograme și un miel să aibă 6 kilograme. Evident, acestea sunt excepții. Totodată, mielul poate fi de ambele sexe, pe când berbecuțul este doar de sex masculin”.

De ce se sacrifică mielul de Paște?

Oile au fost printre primele animale domesticite de către om. Există o cunoscută legendă cu privire la cunoscuta sacrificare a mielului de Paște și este de pe vremea lui Moise. Se spune că pentru a-i scoate pe evrei din Egipt, Dumnezeu a dat 10 urgii. Ultima dintre acestea era moartea întâilor născuţi, iar pentru ca familiile evreilor să fie ocolite de această urgie, pragul fiecărei uşi trebuia uns cu sângele unui miel.

De unde provine celebra expresie „Să revenim la oile noastre”?

„Sângele va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea şi voi trece pe lângă voi, aşa că nu vă va nimici nicio urgie, atunci când voi lovi ţara Egiptului. Şi pomenirea acestei zile s-o păstraţi şi s-o prăznuiţi printr-o sărbătoare în cinstea Domnului, s-o prăznuiţi ca o lege veşnică pentru urmaşii voştri”, se arată în Biblie, în Exod, capitolul 12.

În anumite zone de la noi din țară, sacrificarea mielului este însoţită de un scenariu ritualizat care cuprinde stropirea ovinei cu apă sfinţită şi trasarea imaginară a unei cruci cu cuţitul deasupra capului mielului.

Mielul are carnea foarte fragedă

Foto: Pexels.com