În orice carte de bucate şi în mintea oricărei femei care îşi hrăneşte familia găsim numeroase variante de a pregăti vestitele preparate din carne.
La români, diferenţa dintre chiftele şi pârjoale este dată de mărimea acestora. Chiftelele sunt mici, cele foarte mici se numesc chifteluțe și pârjoalele (denumire dată în regiunea Moldovei) sunt mai mari și par niște turte lunguiețe.
Ambele conțin carne tocată, ouă, pâine înmuiată în apă, alteori cartofi răzuiți, morcovi, verdețuri (mărar, pătrunjel) condimente etc. Se consumă ca atare, cu muștar sau cu salată verde, marinate în sos tomat sau cu piure de cartofi.
Chifteaua este un preparat culinar sub formă de buletă din carne tocată, mai mult sau mai puțin aplatizată, prăjită în grăsime. Ele sunt ușor de facut, gustoase și se pot prepara și la cuptor sau pe grătar, pentru a evita prăjeala și pentru a fi mai sănătoase.
Pentru faimoasele pârjoale moldovenești recomandarea gospodinelor este folosirea unui amestec de carne, respectiv carne de porc și carne de vită, în cantități aproximativ egale.
Apoi se adaugă verdeața tocată (o legatură de marar și una de pătrunjel), doua ouă, un cartof, ceapă și condimente. Cartoful și ceapa date pe răzătoarea mică, pentru a ne asigura ca acestea nu vor ramane neprăjite. Se amesteca întreaga ingredientele și apoi se ia câte o mână de compoziție și se strânge ușor în palme dându-i o formă alungită și ușor turtită.
Mărimea pârjoalelor impune prăjirea lor la foc mic aproximativ 10-15 minute pe fiecare parte.
Chiftele sau pârjoale, indiferent de modul de preparare, ele pot fi soluția ideală pentru o gustare delicioasă, o masă în familie, ba chiar un fel principal pentru o cină pregătită prietenilor.