Zeci de fluvii și sute de mii de râuri se află pe Terra. În timp ce Dunărea sau Volga sunt considerate fluvii, Oltul sau Mureșul sunt definite ca fiind râuri. Totuși, care este diferența dintre fluviu și râu?
Conform definiției, un fluviu este o apă curgătoare mare (atât în debit, cât și în întinderea propriu-zisă de apă) și care se varsă într-o mare sau într-un ocean. Principala diferențăa dintre fluviu și râu este dată de dimensiune. O altă diferență constă în faptul că râurile se varsă de obicei într-un fluviu, într-un alt râu sau într-un lac.
În mult dintre cazuri, fluviile sunt navigabile. Cel puțin în porțiunea lor finală. La vărsare, din cauza interacțiunii dintre apa sărată a mării sau a oceanului cu apa dulce a fluviului, se formează o deltă sau un estuar. Deltele se formează pe un teren cu pantă lină, în regiuni unde mareea este scăzută sau chiar nesemnificativă şi în dreptul zonelor de coastă fără curenţi litorali puternici care să împiedice acumularea de aluviuni. De cealaltă parte, estuarul se formează dintr-un orificiu de maree, care ablează albia râului și transportă nămolul spre mare, pe când delta se formează atunci când râurile își scurg apa în mare sau în orice alt curs de apă, împreună cu sedimentele de la gura râului.
Pe Glob există 29 de fluvii cu o lungime de peste 1.000 de km. Pe primul loc se află Nil-ul din Africa cu o lungime de 6.690 de km, urmat de Amazon din America de Sud cu 6.387 km. Podiumul este completat de Yangtze din Asia ce are o lungime de 6.380 de km. Dunărea se află pe locul al 14-lea în lume ca lungime.
Iată o listă de fluvii, ordonată după lungimea acestora.
Foto: shtiu.ro